Пшениця — це життя, мед — здоров’я

09.01.2013
Пшениця — це життя, мед — здоров’я

Після Святвечора кутя має бути центром застілля ще перед Старим Новим роком і Водохрещем.

Людям властиво створювати ритуали і традиції. І вірять у них упродовж століть, бо хочеться сподіватися на добро, щастя і любов. Одна з кулінарно–духовних традицій новорічно–різдвяного періоду в християнському світі — кутя. Кожна складова цієї страви має символічне значення: мак — це зорі на небі, молодість; пшениця — це життя; мед — здоров’я; горіхи — багатство; родзинки — любов, Боже провидіння. Кутю готують по всій Україні на Святвечір, 6 грудня, та перед Старим Новим роком, на Маланки, 13 грудня, у деяких регіонах — і 18 грудня, у переддень Водохреща.

Є безліч прикмет і звичаїв, пов’язаних із цією стравою. Скажімо, як удасться кутя (буде крута, ще й із верхом) — то на урожай, а оселі — на щастя. Раніше перша ложка куті була для бджіл — кидали її до стелі, щоб рої велися. Друга — для морозу, щоб він, задобрений, не чинив збитків, не морозив посівів і городини. Кутю несли на гостинець хрещеним батькам, бабі–повитусі. На ніч обов’язково кутю залишали на столі — для померлих предків, чиї душі, за повір’ям, приходили в свята у гості.

Є багато рецептів приготування куті. У кожній області її роблять трохи по–своєму, але суть цієї страви незмінна. Колись кутю готували лише з ячменю, а хто його не мав, то варив пшеницю. Тепер майже всюди це — основний складник. На базарі чи у супермаркеті можна купити вже підготовлену пшеницю, яка вариться швидше. Підготувати її можна й самостійно. Треба спочатку перебрати зерна — склянку, промити їх і висушити у теплій, але не гарячій духовці. Коли пшениця просохне, слід злегка збризнути її водою, покласти у полотняний мішечок або ступку і товкти макогоном, поки не облущиться. Потім знову промити пшеницю і замочити на ніч у холодній воді. Наступного дня ще раз промити, залити свіжою водою та варити на найменшому вогні до м’якості, періодично помішуючи і при необхідності підливаючи воду. Можна перекласти пшеницю в горщик і томити в духовці, підливаючи воду.

Поки вариться пшениця, треба залити окропом 70 г маку і залишити на годину. Потім воду злити, додати трохи цукру і розтерти мак товкачем у ступці або міксером. Поперередньо помиті родзинки (третину склянки) також треба залити окропом, хвилин на 20, щоб вони розпарилися, і відцідити. Мед (70 г) слід трохи розвести кип’яченою водою. Наостанок змішати всі складники у святковій посудині.

І хай щастя буде у вашому домі!

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>