Кому гада

27.12.2012
Кому гада

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Останнім часом стали модними екзотичні подарунки, зокрема павуки, хамелеони, черепахи та ящірки. Нині беззаперечним трендом наступаючого нового року є змія — символ 2013–го. Чим ближче до свята, тим більше з’являється охочих зробити своїм рідним та близьким «лускатий» сюрприз під ялинку, розповідають працівники зоомагазинів. Отож вдаю з себе покупця і починаю цiкавитися цiнами та особливостями утримання плазунiв.

 

Один сантиметр змії — два долари

Інтернет переповнений оголошеннями про купівлю та продаж повзучих рептилій. Як досвідчені власники зміїних розплідників, так і звичайні прихильники «лускатої» екзотики з усієї країни пропонують чималий асортимент живого товару. Серед найпоширеніших варіантів на ринку змій — тигрові та зелені пітони, королівські змії, водяні вужі, удави та полози. Власники в один голос запевняють, що всі тварини — безпечні, неотруйні, неагресивні та пристосовані до домашніх умов, оскільки народилися та виросли в українських розплідниках.

Утім змія — задоволення не з дешевих. Наприклад, за пітона доведеться викласти від півтори до восьми тисяч гривень. Економнішими варіантами є маїсові полози — в середньому 1500 гривень, білогубі пітони — 130 «баксів», королівські змії та удави — від 400 гривень, водяні вужі — від 100 до 200 гривень. Взагалі ціна таких рептилій залежить від їх різновидів, розмірів та віку. Чим вони старші й «габаритніші», тим дорожче коштуватимуть. Зрештою, за рідкісну змію теж доведеться викласти зі свого гаманця на пару сотень, а то й тисяч більше. Іноді на ціну впливає й стать тварини.

Між іншим, для утримання змії потрібен тераріум з електролампою. А це — додаткові витрати. «Найменший можна придбати за 300–400 гривень, а великі коштуватимуть у середньому від тисячі гривень залежно від матеріалу та оснащення. Тераріум можна навіть зробити декоративним елементом інтер’єру. Також деяким рептиліям потрібні спеціальні вітаміни, на які доведеться витрачати від 300 гривень на рік», — розповідає власник королівських змій киянин Андрій.

З наближенням «зміїного» року попит на плазунів зріс, відповідно збільшилася й їхня ціна. «Минулого року один сантиметр змії коштував один долар, нині — приблизно два «зелених», не враховуючи тераріуму. Ціни підстрибнули у зв’язку з новою модою на змій, яку диктує нам 2013 рік», — припускає власник пітонів Руслан із Харкова.

Головне — дотримуватися клімат–контролю

Утримувати змію в домашніх умовах зовсім нескладно, пояснюють лікарі–ветеринари, адже їсть вона 2–3 рази на місяць та й ретельного догляду не потребує. Харчується ця тварина зазвичай мишами та щурами. Переїдання може негативно позначитися на її здоров’ї, тому спеціалісти не рекомендують годувати дорослу змію частіше одного разу на тиждень. Двічі на 7–10 днів балують новонародженими мишенятами лише молодих рептилій віком до 1 року. На їх харчування власнику доводиться витрачати від 20 гривень щомісяця. Великі пітони завдовжки понад 2,5–3,5 метра споживають 5–8 щурів на місяць. Однак у період линяння змії протягом тривалого часу можуть узагалі нічого не їсти.

На думку спеціалістів, головним у догляді за всіма видами змій є дотримання спеціального клімат–контролю, тобто співвідношення температури повітря та вологості. Саме електролампа допоможе обігріти скляний вольєр для плазуна до необхідних 20–30 градусів. Під час линяння рептилії варто особливо дбати про зволоження тераріуму. Крім того, бажано в ньому підтримувати чистоту і регулярно змінювати воду, розповідають зоологи.

«Змії — дуже спокійні та врівноважені тварини. Вони ніколи не нападуть, якщо їх ніхто не дратуватиме. У поводженні зі зміями, як і з будь–якими іншими тваринами, варто дотримуватися елементарних правил безпеки. Наприклад, не турбувати їх під час прийому їжі, оскільки тоді у них прокидається мисливський інстинкт», — застерігає господар тигрового пітона Дмитро з Дніпропетровська. Також він радить своїх екзотичних домашніх улюбленців ставити на облік у ветеринарну клініку.

Працівники столичних розплідників зазначають, що у них купують змій для людей різного віку: як для молоді, так і для дітей та пенсіонерів. «Головне, щоб людина справді хотіла такий подарунок і була морально готовою до того, що змій як холоднокровних хижаків доведеться годувати живими істотами», — наголошують спеціалісти.

  • Замок для коханої

    Як би хто не ставився до 8 Березня, настання весни й любові до жінок ніхто не відміняв. І чотири вихідні з цього приводу в людей уже на носі. А що може бути кращим відпочинком і подарунком, до речі, ніж подорож. «УМ» склала орієнтовний тур-лист, де і за яку ціну можна провести святкові вихідні. >>

  • Подаруй мені радість

    Чи не з перших днів весни перед кожним чоловіком постає питання, що ж подарувати коханій, мамі чи колезі у Міжнародний жіночий день. Кожен хоче виділитись, приємно здивувати оригінальністю подарунку та підібрати саме те, чого бажає жіноча душа. >>

  • Змити гріхи

    Це варто спробувати хоч раз у житті! На заздрість усім, хто в мороз боїться вилізти з теплої шуби, хто злякано тупцює біля ополонки, широкими очима дивлячись на тих, хто заходить у воду. Журналi­сти «УМ» цього року пiшли купатися на Водохреще в Гiдропарк. >>

  • У гостях у казки

    У Санта Клауса нині — гаряча пора. Цими днями «найноворічніший» дідусь планети вирушає з рідного лапландського міста Рованіємі у свою щорічну навколосвітню подорож. Запрягає в сани вірного помічника — оленя на ім’я Рудольф Червоний Ніс, завантажує подарунки... Замовлення на них Санта збирає з кінця листопада. >>

  • Доступний Чудотворець

    Стараннями передусім наділених владою авантюристів сталося так, що за право представляти інтереси Святого Миколая в Україні впродовж останнього десятиліття неодноразово спалахували непримиренні конфлікти. >>

  • Великдень, Пасха, Воскресіння

    Багато хто знає, що відбулося майже 2000 років тому. Утім за стільки років на первісний сенс свята нашарувалося стільки нових тлумачень і видозмін пасхальних звичаїв, що межа між християнським і язичницьким ледь не стерлася. Тож «УМ» дізнавалася, що саме відзначаємо у свято Воскресіння. >>