Вона — корисна для здоров’я, має багато вітамінів і мікроелементів, поліпшує травлення, виводить з організму холестерин, має протизапальну дію і ще багато переваг. Та головне — це доступний для нас овоч, а у вмілих руках ще і дуже смачний. Мова, звичайно, про білокачанну капусту.
Спробуйте зробити мариновану капусту, яка так і називається «Швидка». Вона ще хрумка і смачна. Страва буде готовою для вживання вже наступного дня. Отож на 3 кг капусти потрібно по півкілограма моркви, болгарського перцю (краще червоного чи різнокольорового) і цибулі. З усього цього матимете дві трилітрові банки чудового салату!
Капусту потрібно помити, висушити і нашинкувати. Моркву потерти, як для корейського салату, перець порізати смужками, цибулю — півкільцями. Овочі перемішати, розкласти по банках і залити гарячим маринадом. Для маринаду потрібно: пiвтори склянки цукру, 4 столові ложки солі, по пiвсклянки соняшникової олії і води, 10 столових ложок 9–відсоткового оцту (комусь досить буде і менше, куштуйте, довіряйте своєму смаку). Усі інгредієнти треба перемішати, довести до кипіння. Потім залити капусту гарячим маринадом і накрити капроновими кришками. На добу залишити салат при кімнатній температурі, а далі зберігайте в холодильнику.
Справді оригінальний смак і апетитний вигляд має капуста «Оригінальна». На одну капустину потрібна одна морквина і один червоний буряк. Для розсолу — літр води, 0,5 склянки соняшникової олії, склянка цукру, столова ложка яблучного оцту, 2 столові ложки солі, 5–8 зубчиків часнику. Капусту помити, висушити, вирізати серединку і порізати на шматки приблизно 4х4 сантиметри. Покласти її у велику посудину, туди ж додати терті сирі буряк і моркву, перемішати і перекласти у банки. Залити гарячим маринадом (змішати всі інгредієнти і закип’ятити, щоб розчинилися сіль і цукор). Через добу «Оригінальну» треба поставити в холодильник. Декому така капуста смакує вже наступного дня, а мені вона дуже подобається днів через 10.
Тетяна ВИШКО