Ганна Ушеніна: Я просто хотіла грати...

04.12.2012
Ганна Ушеніна: Я просто хотіла грати...

В кожному матчі ЧС –2012 Ганна Ушеніна намагалася грати на перемогу. Фото з сайту Сhess2012.ugrasport.com.

Це тільки говорять — «світова шахова корона». Насправді цього року вона має вигляд великої... хутряної шапки. Учора харків’янка Ганна Ушеніна привезла її з далекого Ханти–Мансійська до рідного Харкова.

В аеропорту, окрім журналістів, нову чемпіонку світу зустрічали міські чиновники від спорту і всі, хто спроможний по–справжньому оцінити перемогу землячки у турнірі такого рівня.

«Було надзвичайно складно. Це були тривалі змагання з сильними учасницями, — поділилася 27–річна білявка. — Перед турніром я не думала, що стану чемпіонкою. Я просто хотіла грати кожен матч якомога краще. Найважче було у фіналі з екс–чемпіонкою світу Стефановою. Це були нервові партії, ми втомилися. Але все завершилося успішно для мене».

У Харкові Ганна Ушеніна вважається спортивною знаменитістю вже добрих 15 років. Тобто відтоді, коли 12–річною дівчинкою вперше стала переможницею шахового чемпіонату України. Після того ледь не щороку послужний список Ані поповнювався новими медалями й титулами.

«Її основна риса — бажання перемагати незалежно від суперника, — розкрив секрет успіху своєї підопічної один із тренерів Ганни Геннадій Круговой. — Їй було все одно — вік і стать суперника. Аня завжди билася до переможного кінця. Траплялися випадки, коли розумніше було б погодитися на нічию, але її це не влаштовувало. Перемога або смерть!»

Наставник чемпіонки розповідає, що батьки привели до нього 11–річну шахістку вже після того, як із нею попрацювали кілька тренерів. У дівчинці Кругового найбільше вразив саме цей бійцівський характер і бажання вчитися. Ушеніна постійно шукала спеціальну літературу, цікавилася будь–якою корисною інформацією і всіма чемпіонатами, на які могла потрапити. Прийшла ж Аня у великі шахи, умовно кажучи, через шашки. Мама з бабусею навчили її спочатку премудростям саме цієї гри, а коли кинулися шукати для семирічної дівчинки шашковий гурток, то виявилося, що поруч із домом є лише шаховий. «Паралельно Аня ходила на малювання і вчилася грати на гітарі, — розповідає мама Ольга Троян, — але згодом усі ці захоплення відійшли, і залишилися тільки шахи».

Перемогу доньки пані Ольга сприйняла з великою радістю, оскільки знає її справжню ціну.

Виявляється, якихось особливих умов для професійного заняття шахами 14–та чемпіонка світу не має. Живуть вони в невеликій квартирі, де Аня ділить одну кімнату з бабусею. Окремий стіл у кутку — місце для шахового тренування ще з дитинства. На заняття з тренером, так само як і на змагання, Ганна їздить громадським транспортом, оскільки перемоги в жіночих турнірах, на відміну від чоловічих, великих гонорарів не приносять. Більше того, участь у них спортсменкам часто доводиться оплачувати з власної кишені.

Оскільки на скромну зарплату члена збірної України у великих шахах існувати складно, Ганна працює тренером у харківській приватній шаховій школі ChessOne. Там її перемога на першості світу зчинила справжній фурор. Сайт закладу вже кілька днів рясніє повідомленням, текст якого написано великими червоними літерами. Тепер зовсім по–іншому сприймається і рекламна презентація Ушеніної як тренера, навчання в якого «дозволить набути бійцівських якостей, загартує характер і навчить мислити як гросмейстер та шахіст світової величини».