Рекорд звівся на PSY

28.11.2012
Рекорд звівся на PSY

Якщо раніше популярність співака чи пісні вимірювали кількістю проданих платівок, касет або дисків, то тепер таким мірилом є кількість переглядів композиції на інтернет–сервісі YouTube. І хто, ви думаєте, зараз є найпопулярнішим у світі співаком? Це не Пол Маккартні, не Мадонна і навіть не Леді Гага. І взагалі не американський чи європейський виконавець. А... кореєць Пак Че Сан, відомий під псевдонімом Псай (PSY).

Кліп на композицію цього репера під назвою Gangnam Style («Стиль Гангнама») набрав уже понад 810 мільйонів переглядів, що є історичним рекордом YouTube. Єдиним номінальним суперником Псая зараз є відеокліп Baby іншого феномена — канадського тінейджера Джастіна Бібера, однак його пісня «накрутила» приблизно такий самий показник майже за три роки, тоді як Gangnam Style існує менш як півроку. Планка Псая підніматиметься дедалі вище, адже його ролик щодня дивляться по шість мільйонів людей.

Сценічній кар‘єрі Пак Че Сана вже понад десять років, однак знаменитістю Псай став лише тепер, із Gangnam Style‘ом. У цій пісні він пародіює корейську «золоту молодь» та інших позерів, які хочуть бути схожим на мешканців Гангнама — «крутого» району столиці Південної Кореї, міста Сеул. Особливого «драйву» простенькій реперській пісеньці додає «фірмовий» танець Псая — із швидким розведенням колін та схрещуванням стиснутих у кулаки рук.

Зустрівшись із Псаєм у штаб–квартирі Об‘єднаних Націй у Нью–Йорку, цей танець жартома спробував виконати навіть Генсек ООН Пан Кі Мун. «Одного разу хтось сказав, що я — найвідоміший кореєць у світі. Тепер це, мабуть, радше стосується вас», — сказав Пан у розмові з Псаєм.

За деякими даними, най­ближчим часом корейський репер може зважитися на гастрольне турне, яке охоплюватиме найбільші країни світу.