Оригінальні «шуби»

21.11.2012

Оселедець під «шубою» — улюблений салат багатьох. Почергово покладені шари потертих відварених картоплі, моркви і буряка зі шматочками солоної риби і подрібненої цибулі, промащені олією і майонезом або тільки майонезом — смачно, поживно і корисно. Але навіть найкращі страви з часом «приїдаються». І тоді у кухарів пробуджується фантазія.

Сьомга під «шубою» — це вишукано і дорого. Хтось скаже, червону рибу без будь–якого супроводу з’їсти смачно. Але корисніше — з овочами. Особливо актуально, якщо маєте вередливих до їжі підлітків, це непоганий спосіб піднести їм на тарілочці з рибою овочі, щодо яких вони, як правило, крутять носом. «Сьомгу під шубою» бажано робити в невеликого діаметру салатних кільцях — знявши їх, матимете красивий різнокольоровий «у перерiзi» апетитний «стовпчик». Отже, беріть 100 г малосольної сьомги, цибулину, 2 варенi яйця, варені морквину, 2 картоплини і 2 буряки, майонез (чи суміш майонезу зі сметаною). Почищені овочі та яйця треба потерти на крупну тертку, цибулю дрібно порізати. Поставити на тарілки кільця для салату і викласти прошарки у такій послідовності: буряк, морква, картопля, яйця, цибуля, подрібнена сьомга, картопля. Кожен інгредієнт треба промащувати невеликою кількістю майонезу. Сьомгу можна не покривати картоплею, а викласти красивим завитком тонкий шматок чи кілька смужок. Салат десь на годину треба поставити в холодильник, щоб просяк. Перед подаванням акуратно зняти кільця.

Якщо вам не до вподоби солона риба, можете зробити «шубу» з відвареною рибою. Знадобляться відварене у підсоленій воді з горошинами перцю філе хека (300—400 г), 4 варенi яйця, 2 кислуватi яблука, по 3 варені картоплини, морквини і буряки, малокалорійний майонез, сік лимона. Овочі, яблука і яйця окремо натерти на великій терці. Спочатку викласти шар моркви, посипати яйцем і картоплею, перемастити майонезом. Далі — по­дрібнене філе риби і трохи цибулі, потерте яблуко, яке треба збризнути соком лимона і змастити майонезом. Насамкінець викласти буряк і змастити майонезом.

Можете пофантазувати на тему їстівної «шуби» і ви. «Вдягти» в овочі можна, скажімо, консервовану сардину в олії або відварені чи мариновані кільця кальмарів. Звичайну відварену моркву в салатах, де неяскраво виражений смак риби чи морепродукту, можна замінити «корейською».

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>