Привіт зі Львова

14.11.2012
Привіт зі Львова

Сирниками у Львові пригощають на загальноміських святах. Фото з сайту gazeta.lviv.ua.

Усі, хто бував у Львові, напевно, знають смак сирника — печеного пирога з вершкового сиру: з шоколадом, маком чи іншою родзинкою. Якщо ви ще не були столиці Галичини, можете приготувати львівський смаколик удома. Наведені рецепти сирників, вивірені практикою, — з книги «Кулінарні секрети сестри Ольги», виданої кілька років тому львівським видавництвом «Свічадо».

Сирник iз пінкою. Для тіста потрібно: 250 г борошна, 100 г маргарину, 100 г цукру–пудри, 2 жовтки, чайна ложка порошку для печива. До просіяного борошна з порошком для печива додаємо натертий на грубій терці маргарин і жовтки, розтерті з цукром. Швидко замішуємо тісто, розкачуємо і викладаємо у вистелене промащеним папером деко з високими стінками, формуючи невисокі бортики.

Щоб зробити сирну начинку, беремо кiлограм сиру, склянку цукру–пудри, 2 яйця, 4 жовтки, 3 пачки ванільного цукру, 3 склянки молока, 3 пачки готового заварного крему (пудингу вершкового, ванільного) або 200 г крохмалю чи манної крупи, півсклянки рафінованої олії. Сир двічі перемелюємо через м’ясорубку і розтираємо до однорідної маси, поступово додаючи цукор–пудру, олію, пудинг, ванільний цукор, збиті яйця, молоко. Виливаємо масу, що повинна мати консистенцію густої сметани, на тісто і випікаємо сирник у нагрітій до середньої температури духовці 40 хвилин. Тим часом робимо білкову піну: спочатку збиваємо 6 охолоджених білків і поступово додаємо 6 столових ложок цукру. Потім у піну вмішуємо 50 г кокосової стружки. Майже готову випічку виймаємо, покриваємо білковою піною і ставимо у духовку ще хвилин на 20.

Сирник «Добрий» — крім сирної, ще й з ананасовою або персиковою начинкою. Для приготування тіста потрібно: 3 склянки борошна, 250 г маргарину, 5 жовтків, 2,5 столової ложки цукру, 2 чайні ложки порошку для печива. Як і в першому варіанті, січемо маргарин у просіяному борошні з порошком для печива, додаємо жовтки, розтерті з цукром, і швидко замішуємо тісто. Далі ділимо його надвоє. Одну частину поміщаємо у морозильник, а іншу розкачуємо і викладаємо на деко з промащеним олією папером.

І швиденько готуємо сирну начинку. Спочатку через м’ясорубку двічі пропускаємо 0,5 кг сиру. Потім ретельно розтираємо 125 г вершкового масла, сир, жовток і півсклянки цукру. Насамкінець усе ложкою вимішуємо з крохмалем і манкою (по столовій ложці). Викладаємо сирну масу на тісто, поверх — нарізані обсушені серветкою консервовані ананаси чи персики. Далі — густу піну з 5 білків та склянки цукру. Останній шар — потерте на середню терку заморожене тісто. Випікати цей сирник слід 45 хвилин у розігрітій до середньої температури духовці.

Сирник iз картоплею — це одношарова випічка. Для приготування сирної маси–тіста потрібно: кiлограм сиру, 250 г масла, склянка цукру, 10 яєць, 5 варених картоплин, по однiй столовій ложці борошна та крохмалю, 100 г суміші з подрібнених волоських горіхів та родзинок, один лимон, пачка ванільного цукру. Спочатку масло розтираємо з цукром та жовтками. Далі додаємо поступово перемелений через м’ясорубку сир iз вареною картоплею, борошно і крохмаль. Потім до однорідної маси вмішуємо суміш горіхів та родзинок й акуратно вводимо густу піну зі збитих білків. Виливаємо суміш у змащене чи застелене пекарським папером деко, зверху змащуємо збитим яйцем і щедро присипаємо подрібненими волоськими горіхами (100 г). Випікаємо у добре нагрітій духовці протягом години.

Смачного!

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>