Усі, хто бував у Львові, напевно, знають смак сирника — печеного пирога з вершкового сиру: з шоколадом, маком чи іншою родзинкою. Якщо ви ще не були столиці Галичини, можете приготувати львівський смаколик удома. Наведені рецепти сирників, вивірені практикою, — з книги «Кулінарні секрети сестри Ольги», виданої кілька років тому львівським видавництвом «Свічадо».
Сирник iз пінкою. Для тіста потрібно: 250 г борошна, 100 г маргарину, 100 г цукру–пудри, 2 жовтки, чайна ложка порошку для печива. До просіяного борошна з порошком для печива додаємо натертий на грубій терці маргарин і жовтки, розтерті з цукром. Швидко замішуємо тісто, розкачуємо і викладаємо у вистелене промащеним папером деко з високими стінками, формуючи невисокі бортики.
Щоб зробити сирну начинку, беремо кiлограм сиру, склянку цукру–пудри, 2 яйця, 4 жовтки, 3 пачки ванільного цукру, 3 склянки молока, 3 пачки готового заварного крему (пудингу вершкового, ванільного) або 200 г крохмалю чи манної крупи, півсклянки рафінованої олії. Сир двічі перемелюємо через м’ясорубку і розтираємо до однорідної маси, поступово додаючи цукор–пудру, олію, пудинг, ванільний цукор, збиті яйця, молоко. Виливаємо масу, що повинна мати консистенцію густої сметани, на тісто і випікаємо сирник у нагрітій до середньої температури духовці 40 хвилин. Тим часом робимо білкову піну: спочатку збиваємо 6 охолоджених білків і поступово додаємо 6 столових ложок цукру. Потім у піну вмішуємо 50 г кокосової стружки. Майже готову випічку виймаємо, покриваємо білковою піною і ставимо у духовку ще хвилин на 20.
Сирник «Добрий» — крім сирної, ще й з ананасовою або персиковою начинкою. Для приготування тіста потрібно: 3 склянки борошна, 250 г маргарину, 5 жовтків, 2,5 столової ложки цукру, 2 чайні ложки порошку для печива. Як і в першому варіанті, січемо маргарин у просіяному борошні з порошком для печива, додаємо жовтки, розтерті з цукром, і швидко замішуємо тісто. Далі ділимо його надвоє. Одну частину поміщаємо у морозильник, а іншу розкачуємо і викладаємо на деко з промащеним олією папером.
І швиденько готуємо сирну начинку. Спочатку через м’ясорубку двічі пропускаємо 0,5 кг сиру. Потім ретельно розтираємо 125 г вершкового масла, сир, жовток і півсклянки цукру. Насамкінець усе ложкою вимішуємо з крохмалем і манкою (по столовій ложці). Викладаємо сирну масу на тісто, поверх — нарізані обсушені серветкою консервовані ананаси чи персики. Далі — густу піну з 5 білків та склянки цукру. Останній шар — потерте на середню терку заморожене тісто. Випікати цей сирник слід 45 хвилин у розігрітій до середньої температури духовці.
Сирник iз картоплею — це одношарова випічка. Для приготування сирної маси–тіста потрібно: кiлограм сиру, 250 г масла, склянка цукру, 10 яєць, 5 варених картоплин, по однiй столовій ложці борошна та крохмалю, 100 г суміші з подрібнених волоських горіхів та родзинок, один лимон, пачка ванільного цукру. Спочатку масло розтираємо з цукром та жовтками. Далі додаємо поступово перемелений через м’ясорубку сир iз вареною картоплею, борошно і крохмаль. Потім до однорідної маси вмішуємо суміш горіхів та родзинок й акуратно вводимо густу піну зі збитих білків. Виливаємо суміш у змащене чи застелене пекарським папером деко, зверху змащуємо збитим яйцем і щедро присипаємо подрібненими волоськими горіхами (100 г). Випікаємо у добре нагрітій духовці протягом години.
Смачного!