Новини для нечесних виборів

19.10.2012

Як повідомляла «УМ», наприкінці вересня «Інтер», СТБ, ICTV, «Новий канал», ТРК «Україна», Перший Національний, «5–й канал» та низка громадських організацій підписали меморандум «Відкриті новини заради чесних виборів» — договір, за яким телеканали публічно зобов’язалися об’єктивно інформувати глядачів про виборчі перегони та забезпечувати рівний доступ політичних сил до ефіру.

Минулої п’ятниці «Телекритика» опублікувала результати першого моніторингу, здійсненого в рамках меморандуму «Відкриті новини заради чесних вибо­рів». Висновок: за тиждень iз 1 по 7 жовтня глядачі каналів–«підписантів» знову недоотримали багато важливої інформації. Наприклад, жоден канал не повідомив, що ПАРЄ визначило поняття «політичний в’язень», а глава моніторингового комітету Парламентської Асамблеї Ради Європи впевнений, що Юлію Тимошенко визнають полів’язнем. Ніхто, окрім «5–го каналу», не розказав телеглядачам про те, що затримано одного з активних учасників «мовного» протесту біля Українського дому, якому за застосування проти правоохоронців газового балончика загрожує 5 років ув’язнення. Про те, що посол США закликав українську владу звільнити Тимошенко та інших засуджених лідерів опозиції, могли почути лише ті , хто вмикає «5–й канал». Лише ICTV  і «5–й канал» повідомили про створення письменниками та громадськими діячами «Конгресу дій на захист єдиної державної мови».

У відповідь на такий мо­ніторинг прес–служба владної Партії регіонів на­дісла­ла «Телекритиці» «альтернативний» перелік замовчуваних телеканалами «важливих» тем, як–то: Віктор Янукович підписав укази про присвоєння звання «Мати–героїня» 10 тисячам багатодітних матерів; голова Комітету з питань охорони здоров’я Тетяна Бахтєєва казала: «Зниження цін на лікарські препарати — це закономірний результат системної роботи для забезпечення населення якісними й ефективними ліками»; ще дещо, аж до того, що... «на нижньому озері в Голосіївському парку культури і відпочинку ім. М. Рильського в Києві з’явиться плавучий фонтан», а в столиці пройшли сільськогосподарські ярмарки!

Результати свого телемоніторингу — у рамках сприяння рівному доступу суб’єктів виборчого процесу — за тиждень iз 8 по 14 жовтня оприлюднив і Держкомітет телебачення і радіомовлення України. Чиновники аналізували хронометражі прямої політичної реклами; згадування у вечірніх новинах та ток–шоу провідних каналів про всі політичні сили та владу (при цьому до опозиції зарахували  «Бать­ківщину», «УДАР», «Україну — Вперед!»,  «Свободу», «Нашу Україну», Радикальну партію «тощо»).

Прес–реліз Держкомтелерадіо переконує, що опозиція представлена в телеефірі у 2,4 раза більше за владу (28 год. 27 хв. 13 сек. проти 11 год. 41 хв. 16 сек.)». При цьому «додавання часу висвітлення діяльності органів державної влади до часу присутності Партії регіонів в ефірах не є коректним, проте навіть за такого сумування перевага присутності «опозиційних» сил буде близько 86%» (влада+ПР — 15 год. 19 хв. 14 сек.).

«У ЗМІ зараз іде дуже серйозна інформаційна боротьба. Опозиція переконує народ і спостерігачів, що її дискримінують, влада доводить протилежне — що опозиція навіть має пріоритет, — констатує політолог Володимир Фесенко. — Думаю, з одного та з іншого боку є певні маніпуляції. Казати, що опозиція зовсім не присутня в телеефірі, було б неправдою. Не беруся оцінювати, кого більше, кого менше, — це не принципово. Я б узагалі не радив опозиції «зациклюватися» на телебаченні. Це міф, що телебачення гарантує перемогу. У 2004 році Ющенко виграв вибори, не маючи потужної підтримки ТБ. Зараз ми мало бачимо у телевізорі Кличка, але рейтинг його зростає. Елементом маніпуляції є той факт, що чиновники відносять «Україну — Вперед!» до опозиції... Але в будь–якому разі переможців визначатимуть не відсотки присутності тієї чи іншої політичної сили в телеефірі, а виборці».