Пироги — не вороги

17.10.2012

Народну приказку про те, що пироги — не вороги, не спростовують навіть дієтологи. Бо до чаю — замість магазинних кольорових витребе­ньок із «причепом» консервантів і фарбників — найкраще і дитині дати, і собі взяти шматочок домаш­ньої випічки. Коли на вулиці стає холодніше, — це особливо актуально. Просто і швидко спекти яблучний або лимонний пироги.

Якщо хочете, щоб у вашій оселі запахло теплою українською осінню, печіть пиріг із пісочного тіста з яблуками. Для цього спочатку просійте 2 склянки борошна, на нього викладіть 200 г вершкового маргарину (або вершкового масла) і посічіть його ножем аж до утворення крихти. Окремо збийте 2 яйця зі склянкою цукру, додайте дрібку ваніліну, вміст маленької упаковки розпушувача для тіста чи просто погашену оцтом соду (0,5 чайної ложки) і все добре перемішайте з борошняно–жировою сумішшю. Тісто вийде жирним, тому його потрібно трішки обваляти в борошні, а потім розкачати. Далі треба деко змастити маслом, присипати сухарями і викласти на нього тісто тонким шаром (1,5 см), сформувавши бортики.

Для начинки треба почистити яблука, штук 5 середніх, і порізати їх на часточки, викласти на тісто. (За бажанням можна ще додати родзинки чи кружальця ківі і (або) полити яблука варенням). Зверху начинку ще треба присипати цукром та корицею і накрити її джгутиками з тіста. (Можна збити 2 яєчні білки з 2 ложками цукру і покрити поверхню пирога (без джгутиків) — тоді ваш пиріг буде з хрумкою апетитною скоринкою безе). Пекти в духовці при температурі 160–170 градусів близько півгодини. Цей пиріг комусь подобається більше теплим, іншим — охолодженим.

Якщо хочете екзотичнішого смаку й обов’язково з кислинкою — печіть пиріг із незвичайного дріжджового тіста з лимоном. Спочатку потрібно 50 г свіжих дріжджів розчинити в 250 г теплого молока, додати столову ложку цукру, 3 склянки борошна, яйце та 200 г м’якого масла або маргарину — і замісити тісто. У результаті воно має бути м’якеньким і не прилипати до рук. Якщо у вас не таке, — потрібно додати ще трішки молока. А потім на 2 години кульку тіста покласти в холодильник.

Щоб підготувати начинку, спочатку треба помити лимон, вибрати з нього кісточки, а м’якоть зі шкіркою перемолоти на м’ясорубці. Додати 1,5 склянки цукру і перемішати. Дістати тісто і розділити його надвоє: одна частина має бути трохи більшою. Далі треба розкачати  великий пляцок, викласти на нього начинку і накрити меншим розкачаним шматком тіста, защипнути краї. Випікати пиріг слід у гарячій духовці (190 градусів) 25–30 хвилин. Дати трішки вистигнути і ще теплим порізати на сегменти. Посипати кожен цукровою пудрою. Їсти, коли повністю охолоне.

Смачного порятунку від холоду — чаюванням із пирогами!

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>