Народну приказку про те, що пироги — не вороги, не спростовують навіть дієтологи. Бо до чаю — замість магазинних кольорових витребеньок із «причепом» консервантів і фарбників — найкраще і дитині дати, і собі взяти шматочок домашньої випічки. Коли на вулиці стає холодніше, — це особливо актуально. Просто і швидко спекти яблучний або лимонний пироги.
Якщо хочете, щоб у вашій оселі запахло теплою українською осінню, печіть пиріг із пісочного тіста з яблуками. Для цього спочатку просійте 2 склянки борошна, на нього викладіть 200 г вершкового маргарину (або вершкового масла) і посічіть його ножем аж до утворення крихти. Окремо збийте 2 яйця зі склянкою цукру, додайте дрібку ваніліну, вміст маленької упаковки розпушувача для тіста чи просто погашену оцтом соду (0,5 чайної ложки) і все добре перемішайте з борошняно–жировою сумішшю. Тісто вийде жирним, тому його потрібно трішки обваляти в борошні, а потім розкачати. Далі треба деко змастити маслом, присипати сухарями і викласти на нього тісто тонким шаром (1,5 см), сформувавши бортики.
Для начинки треба почистити яблука, штук 5 середніх, і порізати їх на часточки, викласти на тісто. (За бажанням можна ще додати родзинки чи кружальця ківі і (або) полити яблука варенням). Зверху начинку ще треба присипати цукром та корицею і накрити її джгутиками з тіста. (Можна збити 2 яєчні білки з 2 ложками цукру і покрити поверхню пирога (без джгутиків) — тоді ваш пиріг буде з хрумкою апетитною скоринкою безе). Пекти в духовці при температурі 160–170 градусів близько півгодини. Цей пиріг комусь подобається більше теплим, іншим — охолодженим.
Якщо хочете екзотичнішого смаку й обов’язково з кислинкою — печіть пиріг із незвичайного дріжджового тіста з лимоном. Спочатку потрібно 50 г свіжих дріжджів розчинити в 250 г теплого молока, додати столову ложку цукру, 3 склянки борошна, яйце та 200 г м’якого масла або маргарину — і замісити тісто. У результаті воно має бути м’якеньким і не прилипати до рук. Якщо у вас не таке, — потрібно додати ще трішки молока. А потім на 2 години кульку тіста покласти в холодильник.
Щоб підготувати начинку, спочатку треба помити лимон, вибрати з нього кісточки, а м’якоть зі шкіркою перемолоти на м’ясорубці. Додати 1,5 склянки цукру і перемішати. Дістати тісто і розділити його надвоє: одна частина має бути трохи більшою. Далі треба розкачати великий пляцок, викласти на нього начинку і накрити меншим розкачаним шматком тіста, защипнути краї. Випікати пиріг слід у гарячій духовці (190 градусів) 25–30 хвилин. Дати трішки вистигнути і ще теплим порізати на сегменти. Посипати кожен цукровою пудрою. Їсти, коли повністю охолоне.
Смачного порятунку від холоду — чаюванням із пирогами!