Покрова в столиці Повстанської республіки

16.10.2012
Покрова в столиці Повстанської республіки

Віктор Ющенко виступає на повстанських урочистостях біля села Антонівці. Фото з сайту razom.org.ua.

На свято Покрови лідер партії «Наша Україна» Віктор Ющенко поїхав у ліси Тернопільщини, де воювали повстанці, щоб поклонитись їхньому подвигу. Прибувши на урочистості з нагоди 70–річчя Української повстанської армії в урочище Дігтярня біля села Антонівці Шумського району, Ющенко передусім відвідав музейний комплекс «Штаб УПА–Південь», взяв участь у богослужінні та спільній молитві в лісовій каплиці, після чого виступив перед людьми.

Віктор Ющенко відзначив особливу сутність великого християнського свята Покрови Пресвятої Богородиці, яке завжди консолідувало українську націю та уособлює її визвольний рух. «Яка найбільша мрія була у наших дідів–прадідів, у тисяч хлопців і дівчат, які полягли в цих лісах? Вони хотіли мати власну державу. І кожне українське покоління родило провідників національної ідеї і боролося за цю мету, — сказав Президент 2005—2010 років. — Водночас сталося так, що нам роками нав’язували інші цінності. Тож потрібні були десятиліття, щоб ми повернулися до нашої справжньої історії, почали шанувати українських героїв, відроджувати національні традиції». Ющенко наголосив на важливості вшанування подвигів українських героїв та прищепленні поваги до них в усьому українському суспільстві. І підкреслив, що забезпечити це може лише зміна національного курсу, яка перетворить населення на націю:. «Лише тоді в усій країні — і на заході, і на сході — шануватимуть українську мову, українську культуру та українських героїв».

Віктор Ющенко нагадав про свої президентські укази, якими присвоїв звання Героїв України таким самовідданим борцям за її волю, як Степан Бандера та Роман Шухевич, і які скасувала нова влада. «Це зумовлено тим, що в державі поки що, на жаль, нема єдиної думки щодо визвольних змагань українців. Проблема також у тому, що до влади прийшли слабкі політики, а слабкий політик завжди тримається середини», — констатував лідер «Нашої України».

За його словами, 28 жовтня потрібно обирати не з–поміж кращих чи гірших гасел та особистостей, а обирати ідею і національний курс. «28 жовтня має стати днем перемоги патріотичних сил, які здатні відстояти державу та національні інтереси, а вже через це — забезпечити і добробут українців. Треба пам’ятати, що якщо ми вибираємо між свободою і хлібом, то, обравши перше, здобудемо і друге, в іншому ж випадку втратимо все», — наголосив Ющенко.

Сотні людей, які зібралися в неділю у незвичайному історичному місці, слухали третього Президента України дуже уважно і сприймали зі щирою приязню.«Ми не забули! Ми вас підтримуємо і будемо за вас голосувати», — можна було почути від місцевих жителів.

Під час перебування на Тернопільщині Віктор Ющенко також взяв участь у зібранні Великої козацької ради, головним питанням порядку денного якої було об’єднання козацьких організацій в єдину структуру. А також побував на 10–му фестивалі козацької пісні «Байда».

 

ДОВІДКА «УМ»

Історія села Антонівці Шумського району Тернопільської області тісно пов’язана з діяльністю Української повстанської армії. Навесні 1943 року біля цього села, розташованого серед великих лісових масивів, було закладено повстанський табір, який за короткий час перетворився на потужну базу УПА. Тут були і продовольчі «цехи», і майстерні ремонту зброї, і школа військової підготовки та курси медсестер. Відтак Антонівці стали центром легендарної Повстанської республіки.

Німецьке командування про це знало, тож населений пункт неодноразово піддавався жорстоким нападам. Так, у серпні 1943–го на ліквідацію Антонівецького табору було кинуто дивізію СС та авіаційний підрозділ. Сам табір знищили, проте втрати в живій силі були незначні, тож підрозділи УПА зберегли боєздатність.

Із приходом Східного фронту та під владою СРСР село залишалося одним із центрів національно–визвольного руху. За це багато його жителів було заарештовано, а значну частину — виселено впродовж 1945—1950 років. У 1952–му антонівців остаточно виселили в Запорізьку область, а село на карті Тернопільщини взагалі ліквідували. Лише кілька родин самоселів мешкали тут без електрики, зв’язку, транспортного сполучення. Аж у 1990–му населений пункт відновили указом президії Верховної Ради УРСР.

9 грудня 2009 року біля села Антонівці відкрили музей історії Української повстанської армії. Серед його експонатів є й свідчення найбільшого в історії УПА бою під Гурбами неподалік Антонівців у квітні 1944–го, коли 30–тисячному війську НКВС протистояв 5–тисячний повстанський загін.