Обід за півгодини

10.10.2012

Прекрасно, якщо є час і можливість готувати вишукані страви з великим набором незвичних інгредієнтів. Утiм більшість жінок живуть по–іншому. Але це не означає, що за півгодини часу і з того, що залишилося вдома з продуктових запасів, не можна приготувати смачні страви.

Смачні й корисні — тушковані кабачки. Щоб вони такими стали, на сковорідці з соняшниковою олією треба спочатку спасерувати дві нарізані півкільцями цибулини. Додати нарізанi невеликими брусочками дві морквини, потушкувати хвилини 4–5 і викласти на сковорідку невеликі кубики з одного більшого або двох невеликих кабачків. Якщо треба, підлити ще трохи олії. Посолити, поперчити, додати чайну ложку куркуми і жменю подрібнених свіжих базиліку та кропу. Вичавити поверх сік iз третини середнього лимона і насамкінець збризнути все оливковою олією. Кабачки, щоб вони не перетворилися на кашу, а лишалися трохи хрумкими, на 10–15 хвилин.

Щоб швидко зготувати на сковорідці картопляну піцу–запіканку, потрібно 4 бульби середнього розміру, 3 яйця, 0,5 столової ложки борошна, 200 г звареного курячого філе, великий помідор, 150 г плавленого або твердого сиру, зелень кропу та петрушки. Почищену картоплю треба потерти на великій терці, посолити, поперчити, дадати яйце і борошно, перемішати. Помідор порізати кубиками, м’ясо — дрібними шматками, сир потерти на великій терці. Яйця, що залишились, окремо збити. Далі на сковорідку середнього розміру треба викласти картопляне тісто шаром 1,5 см і поставити її на малесенький вогонь, щоб нічого не підгоріло. Через хвилину треба залити попередні інгредієнти збитими яйцями, рівномірно, щоб рідина покрила шар картоплі, накрити кришкою і залишити на 1–1,5 хвилини. Потім викладаємо рівномірно шар м’яса, а зверху — помідорів. Знову накриваємо кришкою і залишаємо ще на 1,5–2 хвилини. Насамкінець запіканку–піцу рівномірно притрушуємо натертим сиром, накриваємо кришкою і, коли сир почне плавитись, притрушуємо подрібненою зеленню, знову накриваємо кришкою, щоб повністю розплавився сир. Тоді даємо страві охолонути і смакуємо.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>