Дієтичні суцвіття

26.09.2012

Якщо ви любите броколі, ловіть момент, щоб смакувати її досхочу. Розкішні голівки з зеленими суцвіттями зараз можна купити за 8—10 гривень за кілограм.

Узагалі, броколі — це підвид цвітної капусти. Вона давно популярна в італійській та французькій кухні. Її вирощували ще давні римляни! Втім, за межами європейського Середземномор’я броколі почали визнавати не так уже й давно. У нашій українській глибинці і донині, навіть посадивши і виростивши гарний урожай броколі, господині ще інколи розводять руками: що з нею робити?

Просто відварена у підсоленій воді броколі — один із найкращих гарнірів і для дітей, і для дорослих будь–якого віку. Найголовніше — не переварити. Суцвіття мають кипіти у воді під кришкою не довше 5—7 хвилин. (Треба один кошик вийняти на ложку, відрізати шматочок стебла і попробувати, чи вже м’яке). Якщо ви будете відправляти броколі під натертим твердим сиром, щоб він розплавився, на хвилину–півтори у мікрохвильову пічку чи духовку, капусту трохи не доварюйте.

Дуже швидко можна приготувати дієтичний суп iз броколі. У 1,5–літрову каструльку інгредієнти закладаємо в такій послідовності: кубики півшматка невеликої курячої грудки, подрібнені цибулину, морквину, велику картоплину або 2 столові ложки рису і насамкінець нарізані на невеликі частинки 4–5 великих кошиків броколі. Присмачуємо сіллю, чорним меленим перцем і куркумою. Заправляємо столовою ложкою олії та грудочкою вершкового масла.

Прекрасна гаряча закуска — броколі, запечена у сирному соусі. Для її приготування потрібні: середнього розміру капустина (500—700 г), 150—200 г твердого сиру, по 2 столові ложки борошна та панірувальних сухарів, склянка молока або вершків, вершкове масло — 40—60 г, мелені чорний перець та мускатний горіх — по четвертині чайної ложки. Капусту розбираємо на суцвіття, миємо, ошпарюємо окропом і викладаємо у глибоку змащену олією вогнетривку форму для запікання. Далі готуємо сирний соус. У невеликій посудині розтоплюємо на невеликому вогні 20 г вершкового масла; помішуючи, додаємо борошно. Вливаємо молоко і продовжувати перемішувати, допоки не утвориться однорідна рідина. Додаємо тертий сир, сіль, перець, мускатний горіх і ретельно перемішуємо. Потім поливаємо броколі сирним соусом, зверху присипаємо панірувальними сухарями і стружкою вершкового масла. Запікати броколі слід у попередньо нагрітій до 200 градусів духовці 15—20 хвилин.

Якщо ви ще вагаєтеся, хочете їсти броколі чи ні, нагадаємо: у цій капусті є багато дуже корисних речовин. Каротин, вітаміни Е , С (аскорбінова кислота), В, мінеральні солі калію, кальцію, фосфору — це ще не повний перелік. У білку броколі є холін і метіонін — речовини, які перешкоджають накопиченню в організмі шкідливого холестерину.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>