Якщо ви любите броколі, ловіть момент, щоб смакувати її досхочу. Розкішні голівки з зеленими суцвіттями зараз можна купити за 8—10 гривень за кілограм.
Узагалі, броколі — це підвид цвітної капусти. Вона давно популярна в італійській та французькій кухні. Її вирощували ще давні римляни! Втім, за межами європейського Середземномор’я броколі почали визнавати не так уже й давно. У нашій українській глибинці і донині, навіть посадивши і виростивши гарний урожай броколі, господині ще інколи розводять руками: що з нею робити?
Просто відварена у підсоленій воді броколі — один із найкращих гарнірів і для дітей, і для дорослих будь–якого віку. Найголовніше — не переварити. Суцвіття мають кипіти у воді під кришкою не довше 5—7 хвилин. (Треба один кошик вийняти на ложку, відрізати шматочок стебла і попробувати, чи вже м’яке). Якщо ви будете відправляти броколі під натертим твердим сиром, щоб він розплавився, на хвилину–півтори у мікрохвильову пічку чи духовку, капусту трохи не доварюйте.
Дуже швидко можна приготувати дієтичний суп iз броколі. У 1,5–літрову каструльку інгредієнти закладаємо в такій послідовності: кубики півшматка невеликої курячої грудки, подрібнені цибулину, морквину, велику картоплину або 2 столові ложки рису і насамкінець нарізані на невеликі частинки 4–5 великих кошиків броколі. Присмачуємо сіллю, чорним меленим перцем і куркумою. Заправляємо столовою ложкою олії та грудочкою вершкового масла.
Прекрасна гаряча закуска — броколі, запечена у сирному соусі. Для її приготування потрібні: середнього розміру капустина (500—700 г), 150—200 г твердого сиру, по 2 столові ложки борошна та панірувальних сухарів, склянка молока або вершків, вершкове масло — 40—60 г, мелені чорний перець та мускатний горіх — по четвертині чайної ложки. Капусту розбираємо на суцвіття, миємо, ошпарюємо окропом і викладаємо у глибоку змащену олією вогнетривку форму для запікання. Далі готуємо сирний соус. У невеликій посудині розтоплюємо на невеликому вогні 20 г вершкового масла; помішуючи, додаємо борошно. Вливаємо молоко і продовжувати перемішувати, допоки не утвориться однорідна рідина. Додаємо тертий сир, сіль, перець, мускатний горіх і ретельно перемішуємо. Потім поливаємо броколі сирним соусом, зверху присипаємо панірувальними сухарями і стружкою вершкового масла. Запікати броколі слід у попередньо нагрітій до 200 градусів духовці 15—20 хвилин.
Якщо ви ще вагаєтеся, хочете їсти броколі чи ні, нагадаємо: у цій капусті є багато дуже корисних речовин. Каротин, вітаміни Е , С (аскорбінова кислота), В, мінеральні солі калію, кальцію, фосфору — це ще не повний перелік. У білку броколі є холін і метіонін — речовини, які перешкоджають накопиченню в організмі шкідливого холестерину.