З глядачів по гривні — ТВі в ефірі

26.09.2012

Понеділок не став останнім днем для опозиційного кабельного телеканалу ТВі, вихід якого в ефір могли повністю заблокувати за несплату боргу Державній податковій службі. Гендиректор каналу Микола Княжицький iз телеекрана повідомив, що з грошей, зібраних людьми та юридичними особами на підтримку ТВі, сплачено необхiднi податковій 4 098 451 грн. Несплата цієї суми у гранично короткі терміни, встановлені судом, могла б призвести до блокування всіх фінансових рахунків телеканалу і, як наслідок, — до унеможливлення подальшої роботи. Перерахувавши гроші, Княжицький повторює: «Ми переконані, що ця сума нарахована нам безпідставно, з метою тиску на телеканал, iз метою закрити нас перед виборами».

На сайті ТВі вивішено список тих, хто надiслав грошові перекази на підтримку опозиційного телемовника. Понад 10 тисяч небайдужих за десять днів зібрали 2 845 239,12 млн. грн. Суми, які відправляли на рахунок, — від кількох десятків до кількох сотень тисяч грн. Ще два мiльйони перерахувало ВО «Батьківщина». Залишок грошей, за словами Миколи Княжицького, буде незайвим для каналу. Збір доброчинних коштів для ТВі триває.

«Ми справді створюємо разом iз вами справжнє громадське телебачення», — каже гендиректор ТВі, дякуючи людям за фінансову підтримку. Із такою заявою погоджуються не всі експерти. «Громадське мовлення, за канонами, які є у Європі й у світі, має бути не залежним від держави і від бізнесу, має служити всiй громаді, а не окремим сегментам бізнес–груп, які ввійшли у конфлікт iз владою, — каже Валерій Бебик, проректор університету «Україна», голова робочої групи з суспільних комунікацій Громадської гуманітарної ради при Президенті, яка розробила останній законопроект про громадське телебачення. — Немає сумнівів, що ми маємо тоталітарні тенденції в інформаційному просторі України. У нас усе охоплено великими олігархічними групами, вони контролюють практично все телебачення і більшість газет. Вважаю, неприпустимим є тиск влади через кабельних операторів на ТВі, коли обрубують доступ до опозиційного каналу. Це порушення свободи слова. Але ТВі — не громадський мовник, а комерційний, заангажований на певну бізнесову групу. Микола Княжицький — 11–й номер у списку «Батьківщини», який пропонували Василю Базіву купити за 7 млн. дол. Тому теза про громадське мовлення від БЮТ виглядає як передвиборча технологія. Ми за ТВі, але дурити нас не треба». Нагадаємо, що в останнi кiлька мiсяцiв ТВі викинули з бiльш нiж 80 кабельних мереж у багатьох регiонах, однак канал, фiнансований опозицiйним росiйським бiзнесменом Костянтином Кагаловським, лишається досить впливовим гравцем на iнформацiйно–полiтичному полi.