Жеребкування з обманом

25.09.2012

«Влада в Україні любить найбільш брутальні речі проводити у п’ятницю ввечері: в передуїкендовій тиші і благодаті... Із різних регіонів повалила інформація про брутальні порушення при формуванні дільничних комісій. В Ірпені представника «УДАРу» вивели з жеребкування у наручниках. У Полтаві було два види номерків для жеребкування — складені в трубочку правильні (ПР плюс «на манєжє всьо тє же») і в товстий джгут — опозиційні, хто не мав потрапити до ДВК. На Хмельниччині опечатану кімнату для жеребкування відкрили представники ОВК від влади і провели відбір необхідних членів ДВК лише у своїй присутності», — уривок із запису у «Фейсбуці» народної депутатки від «НУНС», активістки «УДАРу» Ірини Геращенко.

Формування дільничних виборчих комісій по всій Україні наприкінці минулого тижня супроводжувалося повідомленнями про зловживання з боку представників влади.

Ірпінь: жеребкування при формуванні дільничних виборчих комісій у ВО №95 було грубо сфальсифіковано в інтересах кандидата від Партії регіонів Петра Мельника. Про це заявив кандидат від «Української платформи «Собор» Євген Жовтяк. За його словами, «мельниківці» в ОВК обманули решту членів, сказавши, що йдуть на обід, але швидко «повернулися на другий поверх. Підступи до столу, де відбувалося «жеребкування», були щільно оточені «бойовиками» Мельника...»

В окрузі №211 у Києві з «технічних» причин із жеребкування випали пропозиції до складу ДВК від кандидата від «Об’єднаної опозиції» Сергія Терьохіна.

Окружком ВО №135 (Приморський район Одеси), де балотується «регіонал» Сергій Ківалов, відхилив список кандидатур, запропонованих ВО «Свобода» до складу дільничних виборчих комісій. І такі прояви — в багатьох «гарячих» округах.

Хитрість «Регіонів» із різним скручуванням жеребків зафіксував «УДАРівець» Тарас Кутовий в окрузі №151 на Полтавщині. Його довірена особа, яка сфотографувала ці папірці, потрапила на допит у прокуратуру.

Парадокс, але в деяких округах «УДАР Кличка» зазнає утисків як опозиція, а в деяких — є ставлеником правлячого режиму. Скажімо, у 212–му окрузі в Києві (Позняки, Осокорки, Харківський масив, Бортничі) представники 12 партій, близьких до влади, не захотіли брати участь у жеребкуванні при формуванні ДВК. Так кандидат від «Батьківщини» Анатолій Ярема і незалежна Тетяна Мовчан визначили: справжній ставленик влади — «УДАРівець» Кирило Куликов. Серед тих партій, через «угоди» з якими «УДАР» зайшов в ОВК, — ХДПУ і «Молодь до влади».

Ольга Айвазовська, керівник громадської мережі «Опора», що спостерігає за виборами, говорить у коментарі «УМ»: «Головні порушення на цих виборах — застосування адмінрсурсу і прямий підкуп виборців. Якщо відзначати не порушення, а загальні тенденції, які, на жаль, у нас у цій кампанії легалізовані, то на першому плані — жеребкування щодо членів окружних і дільничних комісій. Спершу так формували ОВК, тепер — ДВК. Інколи жеребкування проводилося з порушенням процедури, інколи людина, яка витягувала «неправильний» жереб, просто підглядала і тягнула правильний».

За словами Айвазовської, Центрвиборчком прийняв постанову щодо змін порядку жеребкування учасників процедури розподілу посад у ДВК, в результаті чого було проведено одне жеребкування на весь округ, а не між суб’єктами виборчого процесу на кожній із дільниць: «Це призвело до того, що розподіл непропорційний не тільки в межах однієї дільниці, а і в межах усього округу. В окружних виборчих комісіях є певна більшість, яка ухвалює рішення, що виходять за межі повноважень ОВК».

«Опора» надсилає сигнали про виявлені факти, заяви, але їх спускають на рівень місцевих прокуратур, ті шлють це в окружні виборчі комісії, які залишають їх без розгляду. І це є маніпуляція, що набагато гірше, ніж прикрі інциденти з обливанням фарбою кандидатів і провокації з боку представників ПР по відношенню до громадських активістів, які агітують проти них», — каже Айвазовська.