Усі — на природу!

29.08.2012

Коли передосіннє сонце дарує стільки позитивних емоцій і гарного настрою, у стінах кухні стає тісно. Тому барбекю — це якраз те, чого прагне наша стомлена душа. Отже, гайда на природу, відпочивати і дегустувати нові страви, які на свіжому повітрі будуть смачнішими апріорі. Олександр Русскін, медик за освітою, а нині директор столичного аеропабу «Джепсен», радить готувати страви просто неба, озброївшись гаслом «Це легко і смачно!»

 

Для найкращих друзів

Способів замаринувати м’ясо для пікніка — безліч. Якщо хочете випробувати рецепти Олександра Русскіна, будь ласка. Скажімо, приготуємо звечора для завтрашнього походу курятину і свинину. Куряче філе поріжте маленькими шматочками — для шашлику; свинину для барбекю — стейками. У курятину додайте кільця цибулі, болгарський перець і почищені шампіньйони, усе посоліть, поперчіть. Свинину посоліть, поперчіть меленими перцями різних сортів, додайте кислих свіжих слив і залийте червоним вином. Обидві заготовки на ніч ставте у холодильник.

Якщо на природі планується зустріч з особливими друзями, Олександр Русскін радить приготувати свинину особливу, з коньяком. Така страва — безпрограшний успіх будь–якого пікніка, каже він з досвіду. Отже, звечора перед пікніком у невеликій посудині треба змішати півсклянки міцної діжонської гірчиці (продається в магазинах), 8 зубчиків подрібненого часнику, 2 столові ложки свіжовичавленого лимонного соку і столову ложку коньяку — і соус готовий. Кілограм свинячої вирізки поріжте на невеликі шматочки, посоліть, поперчіть за смаком і замаринуйте в цьому соусі. Коли уже наступного дня смажитимете м’ясо на грилі, слід постійно поливати його маринадом з нього.

На «ура!» на природі з’їдають шашлик у пивному маринаді, який має дуже апетитний вигляд, соковитий і ніжний. На 2 кілограми свинини візьміть 4 цибулини і 5 помідорів, 0,5 л світлого пива, по чайній ложці куркуми і паприки, сіль, перець і зелень — за смаком. М’ясо поріжте на шматки, посоліть, поперчіть, додайте куркуму і паприку, зелень і залийте пивом. Одну цибулину потріть і також додайте до м’яса, а решту цибулі й помідори поріжте кільцями і всипте у миску. Таке м’ясо маринується 3 години. Його треба нанизувати на шампури, чергуючи з кільцями помідорів і цибулі.

Про жінок i рибу

Як свідчить практика, смачно приготоване рибне барбекю користується не меншим попитом, ніж м’ясне. Особливо вітають рибку на грилі жінки, тому чоловікам, плануючи пікнік, потрібно подбати, щоб у кошику був тунець, сьомга, риба–меч або будь–яка риба з щільною м’якоттю чи та, яку ви впіймали власноруч.

Найшвидше приготувати цілу невелику рибу так: почистити її, скропити лимонним соком, додати улюблені спеції, загорнути у фольгу й запікати на решітці хвилин 10. Мінімум зусиль, втім смакота неймовірна!

Якщо хочете вишуканішого варіанту, беріть, наприклад, сьомгу, 6 шматків iз непошкодженою шкіркою (приблизно по 250 г кожен), 2 чайні ложки розтертого часнику, цибулину, по 2 столові ложки червоного вина і свіжого лимонного соку, 100 г оливкової олії, чайну ложку вустерського соусу (спеціально для риби, продається у магазинах), по чайній ложці солі, меленого чорного перцю, сушених базиліку, чебрецю, розмарину і шавлії. Рибу посоліть, поперчіть, додайте нарізану півкільцями ріпчасту цибулю, орегано, базилік, вино, оливкову олія, лимонний сік, все добре перемішайте і залиште на 3 години. Окремо приготуйте соус: змішайте чайну ложку гострого соусу «Табаско» (продається у магазинах), 200 г кетчупу, який вам до смаку, дрібно порізану цибулину, 2 зубчики подрібненого часнику, по столовій ложці меленого червоного перцю і цукру, 2 столові ложки лимонного соку, по чайній ложці базиліку, розмарину, орегано і солі.

Смажать рибу по–особливому. Як вугілля розжарилося, змащуємо решітку для барбекю соняшниковою олією і розпікаємо. І лише після цього викладаємо на неї рибу, обсмажуємо приблизно по 7 хвилин з кожного боку, акуратно перевертаючи і поливаючи соусом. (Рибний стейк готовий, коли хребтова кістка легко відділяється кінчиком ножа, а риба — якщо на ній виступає білий сік).

До риби якнайкраще підходить овочевий шашлик. Його можна робити з усього, що виросло в цю благословенну пору. Цукіні, баклажани і кабачки поріжте кільцями, посоліть і залиште на півгодини. Перець, цибуля і помідори (теж порізані кільцями) попередньої підготовки не потребують. Овочі треба нанизати на шампури, скропити олією і смажити приблизно 25 хвилин.

Овочевий шашлик смакує з білим соусом, який приготувати дуже просто. Три варені яєчні жовтки розітріть з двома столовими ложками гірчиці, додайте півсклянки вершків і чайну ложку куркуми. Посоліть за смаком і розмішайте. Шашлики треба полити цим соусом і присипати подрібненою зеленню.

Про найсолодше

І на природі можна смакувати десерт, і він має бути також природнім. Один із найпоширеніших варіантів приготування його різновидів — запікання у фользі. Змажте олією качани кукурудзи, загорніть у фольгу і запікайте 15 хвилин. Або наповніть корицею і цукром звільнені від насіння середини яблука — і так само запікайте. Чудово смажаться на барбекю фрукти: ананаси, персики, сливи, нектарини. Напевно, вам сподобається і запечений банан із шоколадом. Спочатку треба по шкірці екзота зробити кілька надрізів, вкласти у них шматочки шоколаду — і на решітку.

Гостям Олександра Русскіна найбільше до смаку ананас–барбекю. Для його приготування знадобиться ананас, корінець iмбиру, 2 столові ложки меду і 5 ложок води. Ананас помийте і поріжте уздовж на 8 частинок. Для сиропу потріть імбир, додайте гарячу воду, мед, дайте півгодини настоятися. Процідіть сироп і поливайте ним ананас при смажінні з різних боків. Цей екзотичний фрукт треба смажити 5 хвилин.

Тетяна ЗІНЧЕНКО

 

ПРИСТРОЇ

Сьогодні магазини пропонують великий вибір приладдя для приготування їжі на відкритому вогні — від легкої решітки до великої печі, яка може внести креативну нотку в дизайн вашого великого подвір’я, якщо, звичайно, воно є. Усе залежить від того, на скількох осіб готуватиметься барбекю, від ступеня мобільності пристрою і від суми, яка у вас є на його придбання. Гриль з ручками — це проста штукенція, яка складається з двох решіток і двох ручок, продається у будь–якому супермаркеті і коштує 30—40 гривень (нині за акційними цінами можна придбати і дешевше). Найпопулярніші «серйозніші» пристрої — збірні барбекюшниці круглої форми з ніжками, які зовні схожі на літаючі тарілки. На дно такої «тарілки» кладуть вугілля, вище — решітки для приготування їжі і кришку. Кришка і піддон мають отвори, щоб регулювати притік і відтік повітря, а відтак — відповідну температуру випікання, і саме це відрізняє гриль–барбекю від мангалів. Вартість вітчизняних — 200—400 грн., імпортні — дорожчі.

Ті, хто планує готувати барбекю з великими шматками м’яса і навіть солодкі торти на вулиці, фахівці радять купувати стаціонарні пристрої з нержавіючої сталі чи чавунні. З вигляду це — справжня піч. Чим масивніший пристрій — тим краще. Бажано, щоб товщина стінок була не меншою 3 см. Але будьте готові викласти за таку розкіш понад 2 тисячі гривень. Продаються також недешеві електричні й газові прилади для приготування їжі на вулиці, які не користуються особливим попитом.

 

ПРИПРАВА

Соусів для барбекю існує безліч. Ось кілька рецептів. Для приготування томатного потрібно: склянка томатної пасти, по столовій ложці оцту, рослинної олії (найкраще — оливкової) і цукру, 2 зубчики подрібненого часнику, дрібно нарізана цибулина, сіль, перець, чайна ложка гірчиці. Цибуля і часник смажаться на олії, до них додають інші інгредієнти і тушкують на повільному вогні півгодини. Зберігають заздалегідь приготовлений соус для вилазки на природу у холодильнику.

Оцтовий соус. Потрібно: 1,5 склянки яблучного оцту, півсклянки гарячої кип’яченої води, 2 столові ложки цукру, сіль, чорний мелений перець, чайна ложка паприки. Цукор потрібно розчинити у воді, додати інші інгредієнти і варити хвилин 10. (Цей соус рідкий, тому його можна використовувати для маринування м’яса перед запіканням).

Гірчичний соус найкраще смакує зі свининою та курятиною. Для його приготування знадобляться: склянка гірчиці, по 3 столові ложки вершкового масла, цукру, оцту, чайна ложка лимонного соку, червоний перець. Усе треба старанно перемішати і варити на повільному вогні півгодини.

 

ДРОВА

Категорично не рекомендовано використовувати для барбекю хвойні дрова, вони нададуть м’ясу неприємного смоляного запаху і смаку. Ліщина, клен, вишня, яблуня, дуб — ось безпрограшні варіанти для розведення правильного багаття. Готувати їжу треба не на великому вогні, а тоді, коли уже тліє вугілля. Наприкінці приготування на нього можна кинути цедру апельсина, лимона чи грейпфрута — тоді м’ясо стане особливо ароматним.

 

ЦІКАВО

Яма священного вогню

Нині барбекю називають будь–яку їжу, приготовлену просто неба на повільному вогні чи на вугіллі. А походить воно, за однією з версій, з Карибських островів. Тубільці готували м’ясо на вогні, який розводили у неглибокій ямі, і назвали процес, на місцевому діалекті, «яма священного вогню».

Сучасні традиції барбекю, вважається, найактивніше формуються у США. Там щороку проводять світовий чемпіонат iз барбекю. Свято їжі на вогні «Transcarpathian BBQ Fest–2012» цими днями відбувається на Закарпатті, в Ужгороді.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>