«З України син повернувся у вишиванці!»

«З України син повернувся у вишиванці!»

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Український культурний центр при Бакинському слов’янському університеті було відкрито у жовтні 2001 року. Основним завданням Центру є популяризація української культури в Азербайджані та залучення азербайджанської молоді до вивчення української мови, літератури та історії України. За словами ректора університету Камала Абдуллаєва, якщо нині 28 студентів навчається на перекладачів з української та українознавців, то вже цього навчального року за цими спеціальностями набирають півсотні студентів. «Нині відбувається підвищення інтересу до вивчення української мови, тут немає політики примусової асиміляції на державному рівні. Навпаки, лише сприяння», — підтверджує надзвичайний та повноважний посол України в Республіці Азербайджан Олександр Міщенко.

Паралельно при слов’янському університеті вже 11 років функціонує і українська недільна школа. За ці роки високими гостями центру та школи з України були спікери Верховної Ради Іван Плющ та Володимир Литвин, Президент Віктор Ющенко та його дружина Катерина. І Український культурний центр, і недільну школу очолює уродженка Білої Церкви, а нині громадянка Азербайджану Леся Керімова, яка також є заступником голови новоутвореної громадської організації — Українського конгресу Азербайджану.

І Каспій ближчий за Дніпро

І Каспій ближчий за Дніпро

Вони сумують за Дніпром та Карпатами, але все–таки Каспійське море та гори Кавказу значно ближче. Вони, як і раніше, люблять борщ і сало, але в регулярному меню все–таки переважає люля–кебаб чи шашлик. Вони п’ють квас і пиво, але зазначають, що ніщо так не вгамовує спрагу у спекотному Баку, як склянка айрану. Вони — це українці Азербайджану, більшість з яких народилися тут або приїхали піднімати промисловість ще молодими десятки років тому за «союзною путівкою в життя». Побачити, чим вони живуть, почути, що їх турбує та зануритися у незвичну для європейця атмосферу Сходу журналіст «УМ» мав можливість під час нещодавньої робочої поїздки у складі делегації Української всесвітньої координаційної ради на чолі з її головою Михайлом Ратушним до однієї з найбагатших країн СНД. Тим більше що за весь час діяльності УВКР це відвідання українців Азербайджану офіційною делегацією ради виявилося першим. Тож емоцій і вражень було чимало.

Всі статті рубрики