Суцвіття зелені, капустяні

01.08.2012

Днями у магазині на овочевих полицях погляд зупинився на розкішній броколі. І миттю захотілось супу з цією капустою і салату.

 

Для будь­якої легкої першої страви ідеальний м’ясний інгредієнт — курятина. І в суп iз броколі я кладу саме дрібні кубики дієтичного філе. Коли закипить, додаю подрібнену цибулину і брусочки однієї морквини. Ще через 5­7 хвилин — суцвіття капусти, 2­3 жменi. Зовсім скоро, коли малі корінці цього овоча зм’якнуть (виймаю один кошик ложкою на дощечку, відрізаю ножем і пробую на зуб), за смаком солю, перчу і додаю куркуму. Кидаю грудочку масла — і поспішаю налити собі у тарілку готовий суп. (Кому до вподоби ситніший варіант, після м’яса може вкинути у страву кубики 1­2 картоплин, а насамкінець заправити подрібненим плавленим сирком, який має повністю розчинитися у страві, тоді масло можна не класти).

Варіантів салатів iз броколі — безліч. Ось лише кілька рецептів.

З яйцями і помідорами. Для цього салату потрібно 250­300 броколі, 3 варених яйця, цибулина, 3 середніх помідори. Суцвіття капусти відварюємо. Коли охолонуть, змішуємо їх iз півкільцями цибулі, кубиками яєць і шматочками помідорів. Солимо, перчимо і заправляємо олією, сметаною або майонезом.

Із консервованою кукуру­дзою. Для приготування беріть невелику свіже суцвіття броколі (або 200 г мороженої), свіжий огірок, 150 г кукурудзи, 200 г сиру «Фета», 2 невеликі зубчики часнику, 2­3 чайні ложки лимонного соку, для заправки — 100 г йогурту або майонезу, сіль, цукор. Капусту треба розібрати на маленькі суцвіття, залити водою, додати по 0,3 ч.л. солі й цукру і варити 3­4 хвилини, охолодити. Додати кубики почищеного огірка, брусочки сиру, кукурудзу. Витиснути часник, перемішати, збризнути лимонним соком і заправити.

Із морквою. Два основні інгредієнти цього салату — відварені броколі (250 г) та морква (1­2 штуки). Ще потрібен пучок зеленої цибулі. Присмачити ці складники треба лимонним соком (оцтом), сіллю, цукром та чорним меленим перцем. Заправити рослинною олією.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>