Мінлива хвиля

31.07.2012
Мінлива хвиля

Переможниця «Хвилі» Нілу.

Із 22 по 29 липня у Юрмалі тривав міжнародний конкурс молодих виконавців «Нова хвиля». Вже водинадцяте ідейні натхненники фестивалю Ігор Крутой і Раймонд Паулс зібрали під дахом концертного залу «Дзінтарі» плеяду російських, українських, латвійських та світових виконавців. Програма фестивалю цього року включала не лише конкурсні виступи, а й творчий вечір Костянтина Меладзе, тенісний турнір між зірками «Нової хвилі» та професіоналами, нічну дискотеку від Муз–ТВ і традиційний турнір з пляжного футболу NewWaveCup між командами «ветеранів» шоу–бізнесу та молодими конкурсантами. Серед хедлайнерів на сцені Юрмали засвітилися Том Джонс, Рік Естлі, Лара Фабіан, Неллі Фуртадо та Сумі Джо. Новинкою цьогорічної «Нової хвилі» став «Рок–день». 23–го липня вперше на сцені Юрмали відбувся концерт рок–виконавців, де виступили корифеї альтернативної сцени Гарік Сукачов та «Нєпрікасаємиє», «Воскрєсєніє», «Машина врємєні», «Акваріум», «Чайф» та «Пелагея».

За головний приз цього року боролися 16 учасників із 14 країн світу. Росія, за традицією і «для перестраховки», на конкурсі була представлена одразу кількома учасниками: за цю країну виступали співачка узбецького походження Нілуфар Расулмухамедова (Niloo), рок–колективи W/ та IOWA. Україна ж цього року обійшлася однією конкурсанткою — 18–річною Марією Яремчук, яка добре знайома українському глядачеві за шоу «Голос країни». До того ж Марія — дочка відомого співака Назарія Яремчука, тож іще до початку конкурсу до неї було висунуто «підвищені вимоги». До речі, формальна представниця Росії Нілу також запам’яталася шанувальникам «Голосу країни» — колишня бек–вокалістка Стаса П’єхи потрапила на це шоу з його протекції, але до іншого зіркового тренера — Валерії. Утiм і Марійка, і Нілуфар із «Голосу країни» вилетіли ще до фіналу. На «Новій хвилі» обидві виявилися фаворитками.

У перший день «Нової хвилі» — день світового хіта, Марія Яремчук виконала пісню Homeless британської співачки Леони Льюїс і здобула найвищу кількість балів — 97 із 99. І це при тому, що на «Голосі країни» дівчина нерідко «халтурила», що спонукало недоброзичливців розмірковувати на тему її участі в шоу «по блату», «завдяки батьковому імені» тощо.

Одразу за Марією у конкурсних перегонах розташувався італієць Констанцо Дель Пінто. Третю позицію зайняли латвійці з гурту Frammest. Від Росії найбільше балів набрала Нілу, посівши в загальному списку лише 5–те місце. Вже тоді про ймовірну перемогу українки заговорили всі, включно з журі. «Якщо Марія виступатиме так і в наступні конкурсні дні, то у неї є всі шанси потрапити до трійки лідерів», — розповідав за лаштунками член журі Костянтин Меладзе.

Другий конкурсний день проходив під прапорами країн–учасниць, молоді таланти виконували пісні рідною мовою. Наша Марічка вирішила брати перевіреним хітом — «Тече вода» Софії Ротару. Результатом стала друга позиція, італієць Дель Пінто цього разу перегнав українку всього лише на один бал. У всьому іншому турнірна таблиця не надто змінилася: третє місце за Латвією, на четвертому місці замість ізраїльтянки Аяли тепер був гурт Be–Do–In iз Казахстану, і закривала п’ятірку росіянка Нілу.

Заключний день «Нової хвилі» став вирішальним. Учасники виконували власну пісню, а отже, мали можливість продемонструвати всі можливості та діапазон, не обмежуючись жанровими рамками пісні. Марія Яремчук надала перевагу композиції українською мовою, чим викликала захоплення публіки та українських вболівальників. А ось думку журі дізнатися так і не вдалося. Уперше за одинадцятирічну історію конкурсу результати суддівського голосування не оголошували в останній конкурсний день, їх занесли до протоколу, який відкрили лише в день гала–концерту.

Інтрига вдалася: за сумою балів усіх трьох конкурсних днів перше місце посіла Нілу. Співачка сама не приховувала здивування: «Моя перемога є повною несподіванкою. Я все ще тремчу від хвилювання і не можу в це повірити». Переможниця отримала кришталеву статуетку у вигляді хвилі, диплом і 50 тисяч євро. На другому місці — італієць Констанцо. Співак «завоював» 30 тисяч євро. Заключною у трійці стала наша Марія Яремчук. Співачка отримала 20 тисяч, а головне — любов публіки, адже саме їй дістався почесний «Приз глядацьких симпатій». Сама Марічка таким результатом дуже задоволена. «Я надзвичайно щаслива, що отримала приз від глядачів. Адже журі обирає розумом, а глядачі — серцем. «Нова хвиля» закінчилася, але у мене все лише починається!» — заявила юна зірка телеканалу «Україна».