Існує космiчний закон бумеранга

19.07.2012
Існує космiчний закон бумеранга

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Пригадуються останні паради до Дня Перемоги. Добре, що не було пісень зразка 1938 року: «Когда нас в бой пошлет товарищ Сталин... пойдут машини в яростный поход». Зараз дзенькати зброєю нерозумно. Поряд Китай, iз потужнiшою економікою, армією, в 10 разів більшим населенням і вже потужним прошарком китайців у Москві та інших містах, які не лінуються вивчати російську мову та інформувати кого треба про стан справ у регіонах Росії. Сьогодні цивілізація не витримає Третьої світової. Пошкоджені реактори АЕС перетворять країни на пустелі, а залишки людей повільно вмиратимуть від радіації і голоду. Зараз потрібно ресурси спрямовувати не на модернізацію знарядь смерті, а на лікування природи і збереження життя людей.

 

Провокатори ворожнечi

Згадалися й бачені та пережиті жахи війни 1939—1945 років. Гегемони, щоб досягти своїх грабіжницьких цілей, старались нацькувати народ на народ. Фашисти, грабуючи євреїв, зганяли їх у гетто і розстрілювали, а пропагандисти кричали, що євреї і цигани — погані народи, живуть за рахунок поляків і українців. Потім, щоб нацькувати поляків і українців, спецзагони НКВС, переодягнувшись у форму УПА, нищили поляків та їхнi маєтки, а переодягнувшись у форму Армії Крайової, нищили українські села. Ворожнеча досягла такого рівня, що Армія Крайова і УПА почали воювати між собою. Якби я не знав польської мови, то мене б уже не стало в 1944 році. Згадався і Міжнародний трибунал над частиною злочинців, винних у смерті, каліцтві й змарнованому життi мільйонів людей. Тому дуже похвально, що президенти О. Кваснєвський і В. Ющенко у своїй діяльності намагалися зблизити польський і український народи і навіть добивалися проведення Євро–2012 у Польщі та Україні з цією ж метою. Крім того, В. Ющенко як економіст зі стратегічним мисленням розумів, що проведення Євро–2012 примусить уряд і бізнесменів вкласти значні кошти в інфраструктуру економіки України, а це — нові робочі місця при будівництві мостів, готелів, стадіонів, аеропортів, доріг. І ці кошти не опиняться на рахунках іноземних банків.

Не дай Боже, щоб недруги спровокували таку ворожнечу між українцями і росіянами. Причому у вигляді закону Ківалова—Колесніченка. У державі повинна бути одна державна мова, і це зафіксовано в Біблії (книга Буття 11, 1/9). Там чiтко сказано, що народ, об’єднаний єдиною, зрозумілою для всіх, мовою, може творити чудеса. Важливо, щоб ця творчість не суперечила Божим заповідям. Бісмарк це добре розумів і молодим казав: «Дайте мені 2 тисячі учителів–освітян, і я збудую сильну Німеччину». Він розумів, що учитель може увійти в кожну сім’ю і по–людськи пояснити дорогу до добробуту народу. Згодом він з освітянами об’єднав усі німецькі землі, і сьогодні Німеччина без фюрерів, без чужих земель, без поневолення сусідів, без грабунку власного народу стала однією з найбагатших і найцивілізованіших країн. Моя родичка — громадянка Німеччини — отримує пенсію в 12 разів більшу за мою професорську зарплату, хоче — живе в Бремені, хоче — в маминій квартирі у Вроцлаві. І вільно їздить по країнах Європейського союзу.

Кардинально застосував підказку Біблії Ізраїль. Як вiдомо, є двi єврейськi мови — ідиш та іврит. Але Ізраїль не творив дві державні мови, а державною було узаконено єдину мову — іврит. І громадянство Ізраїля можна отримати тільки знаючи об’єднуючу громадян мову — іврит. А минулого року для неєвреїв розглядали закон, за яким неєврей повинен знати не тільки іврит, а й скласти заяву–присягу, що працюватиме на користь Ізраїлю. Додам, що кожен єврей, де б він не жив, обов’язково знає державну мову країни, в якiй живе, і проблем не створює.

На останньому референдумі в Латвії єдина державна мова отримала 80% голосів. Це означає, що більшість росіян, якi мешкають у Латвії, також проголосували за єдину об’єднуючу громадян мову. Вони не хочуть повертатися на занедбані неосяжні простори Росії, хочуть жити в цивілізованій Європі, не хочуть, щоб на них латиші дивилися, як на ворогів або окупантів.

У законі Ківалова—Колесніченка на поверхні нібито дуже красиво йде захист росіян і їхньої мови. Але якщо заглибитися в суть закону, то це міна уповільненої дії, спрямована на створення ворожнечі між українцями та росіянами в Україні й зниження морального стану населення Росії. Тому що у вік інформації 10 млн. українців, які проживають у Росії, не мають ні шкіл, ні театрів, ні ВНЗ, ні телеканалів, як росіяни в Україні. Тому не треба багато говорити, а запитати будь–якого військового психолога, який досліджує моральний стан населення і військ у країні, як цей закон вплине на моральний стан населення Росії, то він скаже — негативно. Значить, намагання узаконити другу державну мову — російську — фактично направлено стратегічно на розвал України і Росії зсередини.

До багатства треба додати добре iм’я

Олігархам і бізнесменам не слід перетворюватися на сучасних гобсеків, на той світ нічого із собою не забереш. До багатства, залишеного дітям у спадок, щоб не зникло в одну мить, треба додати ще добре ім’я і добрі справи батьків. 1990 рік — у СРСР найбільші у світі збройні сили, КДБ, міліція і 12–мільйонний загін комуністів — усе розсипалось, як замок iз піску. Безкiнечно грабувати народ не можна. У країнах соцтабору, ті, хто стріляв і віддавав накази стріляти в народ, уже понесли відповідну кару.

Мене часто запитують, за кого голосувати при безлічі партій. Безумовно, у кожного є свої уподобання і очікування. Але гидко продавати свій голос або віддавати його за обіцянки–цяцянки на біду собі й ближнім. Потрібно голосувати за ті партії, які, будучи при владі на місцевому рівні чи у Верховній Раді, зробили щось хороше для народу, для України. Перш за все, у Верховній Раді повинна бути представлена партія «Наша Україна» з її реальними, стратегічними планами розвитку держави на благо всіх громадян України. Ця партія на чолі з Вiктором Ющенком зробила дуже багато. Згадаймо введення гривні, побудову монетного двору, щоб наші гроші друкували в державі, а не в США чи Росії, захист України від фінансової кризи 1998 року. У 2000 році — підвищення пенсій удвiчi й ліквідація заборгованості iз зарплат, пенсій і стипендій, розбудова Мистецького арсеналу, захист державної мови, налагодження добросусідських рівноправних стосунків iз Росією тощо. У Верховній Раді мають бути представники і ВО «Свобода». Молодим людям жити, і вони повинні брати участь у розбудові держави. Тим більше що ця партiя зробила багато хорошого на місцевому рівні.

Щодо партії «Україна — вперед». Куди вперед? До комунізму? КПРС обіцяла комунізм у 1982 році. Але в Новосибірську, де я тоді працював, була ще карткова система на цукор, ковбасу, цигарки, мило, а в Полтаві в магазинах продавали тільки хліб і субпродукти.

Робота у Верховній Раді вимагає від депутата глибоких знань, уваги. Варто несумлінному депутатові в чиїхось інтересах не там поставити кому, сполучне слово або не те слово, як закон втрачає початкові властивості свого призначення, тобто функціональні властивості. Згадаймо шкільне «Стратити не можна помилувати». Тому дуже важливо, щоб у парламент не потрапляли люди, які йдуть туди по велику зарплату, пільги і збагачення від продажу голосу під потрібний комусь закон. Тому для підвищення якості роботи Верховної Ради і підвищення відповідальності депутатів потрібно, щоб за злочин, скоєний народним депутатом і фальсифікатором виборів, судив не звичайний суд, де можна купити потрібний вирок, а народний трибунал, без обмеження терміну давності. Правда, закон про народний трибунал можуть прийняти тільки патріоти України, якщо виборці оберуть їх до Верховної Ради. Отож стараймося робити добро. Існує космічний закон бумеранга. Все повертається підсиленим до свого початку.

Юрій ЖУК,
заслужений діяч науки і техніки України, відмінник вищої школи,
доктор технiчних наук