Януковичу оголошено війну

19.07.2012
Януковичу оголошено війну

Арсеній Яценюк та Олександр Турчинов оголошують про початок акції «Україна проти Януковича».

Президент Віктор Янукович наробив стільки помилок, що не може далі керувати країною. Так вважають в об’єднаній опозиції «Батьківщина». Для того, аби пришвидшити процес усунення чинного гаранта від влади, по всій країні опозиціонери оголосили повномасштабну акцію «Україна проти Януковича».

Кінцева мета акції — через процедуру імпічменту домогтися дострокового припинення повноважень Віктора Януковича. Оскільки ця процедура законодавчо не виписана, представники Об’єднаної опозиції вже внесли до парламенту відповідний проект закону. Для того, аби запустити механізм імпічменту, потрібно мінімум 226 голосів. У цьому і полягає мета опозиціонерів — отримати у наступній Верховній Раді стабільну більшість, здатну повалити режим Януковича.

Але поки до парламентських виборів залишається кілька місяців, опозиція не сидить склавши руки. Адже парламентська комісія, яка займатиметься імпічментом, має спиратися на серйозні підстави. Такою підставою може стати судовий позов проти Президента Януковича, підписаний мільйонами українських громадян.

Власне, такий позов до Вищого спеціалізованого суду вже подано. Позивачі — голова ради Об’єднаної опозиції «Батьківщина» Арсеній Яценюк, і, як сподіваються ініціатори позову, народ України. Відповідач — Президент України, який узурпував владу і безкарно порушує Конституцію.

Арсеній Яценюк також під час прес–конференції оприлюднив текст позову. У ньому йдеться про те, що Віктор Янукович, який має виступати гарантом Конституції, насправді систематично порушує Основний Закон. Зокрема, у частині основних прав і свобод громадян.

Так, за час правління Януковича постійно порушувалися конституційні статті, у яких ідеться про права громадян на мирні зібрання, на свободу думки та слова, на вільне висловлювання своїх поглядів та переконань. Окремо у позові йдеться про те, що за вказівки Президента країни та за допомогою слухняного Конституційного Суду було незаконно сформовано парламентську коаліцію та уряд. Судового розгляду також вимагають підписи Віктора Януковича під Податковим кодексом та Пенсійною реформою, які, на думку опозиціонерів, призвели країну до економічної та соціальної прірви.

Арсеній Яценюк наголосив, що опозиція не йде простим шляхом: огульно звинувачувати опонентів, «упаковуючи» ці звинувачення у судовий позов. Усі перелічені у позові підстави для розгляду справи — суто юридичні, а не політичні.

«Цей позов є першим юридичним етапом до усунення Януковича від влади. Це фактично перший в історії України юридичний позов із чітким переліком юридичних, а не політичних звинувачень, чітким переліком конституційних порушень. Він як гарант Конституції не просто не дотримувався Конституції, а діяв всупереч українській Конституції і інтересам українського народу», — наголосив пан Яценюк.

За його словами, у опозиції є чіткий план реалізації свого задуму. І якщо Вищий спеціалізований суд відмовиться брати позов до розгляду або ж ухвалить чергове рішення на користь влади, опозиція знає, як діяти далі.

«Ми будемо звертатися до Європейського суду з прав людини, ми будемо звертатися в тому числі і до міжнародних інстанцій, міжнародних судів», — зазначив Арсеній Яценюк.

Опозиціонери розуміють, що без підтримки народу їм цю справу не виграти. Арсеній Яценюк підкреслив, що у грудні, під час чергового етапу акції «Україна проти Януковича», було зібрано близько мільйона підписів проти чинного Президента. Зараз у будь–кого, кому не байдуже, що відбувається з країною, хто не боїться вголос висловити свою думку, є можливість підписатися під позовом. Або — віртуально, на офіційному сайті Об’єднаної опозиції «Батьківщина». Або — власноруч, у спеціальних наметах, які буде встановлено по всій Україні.

За словами голови Центрального штабу Об’єднаної опозиції Олександра Турчинова, народ має сказати своє вагоме слово.

«Саме народ повинен бути головним у цьому питанні, він повинен висувати ці звинувачення і завдяки його позиції, нашого українського народу, рано чи пізно цей суд відбудеться саме в Україні», — підкреслив Олександр Турчинов.

За підрахунками представників об’єднаної опозиції, до акції «Україна проти Януковича» може долучитися кілька мільйонів людей. Адже знайдеться небагато українців, які задоволені діяльністю нинішньої влади на чолі з Президентом Януковичем. Більшість, вважають опозиціонери, підпишеться під гаслом, що супроводжує акцію: пане Президенте, ми будемо вас судити! Адже вас є за що судити!

Вікторія Шульженко