«Ми бачимо, що це ні до чого не привело»

19.07.2012
«Ми бачимо, що це ні до чого не привело»

Громадські активісти завершили голодування і йдуть з–під Українського дому. Фото Юрія САПОЖНІКОВА.

Громадські активісти, які підтримали акцію протесту проти мовного закону Колесніченка— Ківалова під Українським домом після відходу з арени політиків–опозиціонерів, протрималися 12 днів. Учора згорнувся і їхній пікет. Голодування припиняють 17 осіб. Водночас вони виступають за перехід акції до активної фази розширення діяльності.

Звернення Всеукраїнського комітету на захист української мови до учасників безстрокового голодування під стінами УД, яке оприлюднив учора на мітингу член оргкомітету Сергій Архипчук, насичене пишномовними зворотами: «Останні кілька тижнів вся увага світової та української спільноти прикута до подій, що відбуваються під стінами Українського дому. Люди від Львова до Луганська, від Сіднея до Нью–Йорка моляться за вас і не перестають захоплюватися вашою жертовністю та незламністю у відстоюванні нашого спільного скарбу — нашої рідної української мови... Єдиним, хто робить вигляд, що не помічає подій на сходах УД, лишається чинна влада, яка навмисне намагається розпалити мовний конфлікт заради протистояння різних частин нашої країни, відсунувши на задній план все своє недбальство у соціальній, економічній, освітній та інших сферах життя українського суспільства. Ми закликаємо вас припинити завдавати шкоду своєму життю та здоров’ю, бо ті, до кого ви апелюєте, засмагаючи на морському узбережжі, повністю ігнорують вашу громадянську позицію. Просимо вас припинити безстрокове голодування, але не припиняти боротьбу».

Таке звернення справді стало підставою «красиво» вийти із глухого кута. Адже протест під УД у політичне міжсезоння перестав хоч трохи хвилювати Президента Януковича, який перебуває у відпустці в Криму. Багато хто вважав продовження пікету просто неба «хепенінгом» чи марною наругою над здоров’ям молодих людей. Хай там як, п’ятьох учасників голодування впродовж тижня забрала «швидка».

«Ми оголошуємо про закінчення першої пасивної фази нашого протесту і проголошуємо перехід до активних дій, — повідомила співголова оргкомітету «Українським дім», представниця голодувальників Оксана Неживенко. — Від 7 липня ми голодували, вимагаючи від Президента України та влади зупинити злочинні дії, які загрожують українській мові і руйнують українське суспільство. Акція показала, що прості громадяни України мають достатньо сили та рішучості, щоб протистояти авторитарним намірам і мужньо організовуватися задля захисту українських цінностей. Також протестне голодування показало готовність Президента та його соратників і далі нищити українську мову та розвалювати державу. Ми цього не допустимо».

Окремі учасники акції висловили бажання голодувати й далі — зовсім «до останнього». Але офіційно акція все ж припинена.

За словами Оксани Неживенко, перехід до активних дій передбачає створення ради з голодувальників та членів громадських організацій. Відтепер комітети на захист мови мають постати в кожному місті та селі. Обіцяють роботу в регіонах, яка включатиме проведення протестних акцій, культурно–мистецьких заходів, залучення великої кількості людей.

«Ми бачимо, що голодування наше ні до чого не привело, — визнає Неживенко. — Тому ми хочемо набратися сил і продовжити нашу справу у масштабному форматі». «Ми йдемо, аби через певний час нас було тут не кілька сотень, а тисячі. Ми хочемо показати владі, що це проблема всеукраїнська. Люди приїдуть сюди з усіх областей, повірте. І тоді влада почує», — запевняє голодувальник Олександр Капінос.

Допоки «вихідці з голодування» відновлюватимуться за спеціальною дієтою, Український дім залишатиметься плацдармом для протесту проти прийняття закону Ківалова—Колесніченка. Тут і ще деякий час відбуватимуться лекції, освітні заходи, протестні пікети.