Оленці — щука, Ніці — сом

18.07.2012
Оленці  — щука, Ніці — сом

Донька Оленка, якій затятий рибалка–тато дарує на день народження фаршировану щуку. Фото з власного архіву.

Киянин Сергій Павленко — рибалка зі стажем. Сімейний відпочинок на Десні — починаючи з ран­ньої весни і закінчуючи пізньою осінню — найкращий вид відпочинку і для нього, і для дружини Світлани, і для доньок Оленки та Ніки. Риболовля навіть допомогла у формування сімейних традицій цієї чудової родини. Друзі сімейства впевнені: на кожен день народження старшої доньки Оленки святковий стіл прикрашатиме фарширована щука, власноруч упіймана і приготовлена главою сімейства, а на кожен день народження молодшої донечки Ніки коронною стравою обов’язково буде сом. Секрети приготування фірмових рибних наїдків від Сергія Павленка такі.

Для приготування фаршированої щуки потрібно: дуже свіжа щука вагою 1,5 кг і більше половини батона, 1,5 склянки молока, 2 яйця, 2 середні цибулини, 4–5 зубчиків часнику, 20 г олії, сіль, перець за смаком, по пучку петрушки, кропу та зеленої цибулі.

Перший етап — потрібно акуратно зняти з риби шкірку. Перед цим почистіть щуку від луски і промийте під проточною водою. Ножицями зріжте зябра, уздовж зябрових щілин зробіть надрізи (не зачіпайте смужку шкіри, що з’єднує спинку з головою риби), відігніть голову назад і знімайте шкірку з рибини, як панчоху. Робіть це впевнено — і все вийде. Якщо знімається шкірка туго — допомагайте собі ножем, ножицями відрізайте плавники, хвіст. У ваших руках має залишитися шкірка з головою, хвостом і плавниками. Відкладіть її на деякий час убік і беріться до приготування фаршу. Відділіть м’ясо щуки від нутрощів і кісток, поріжте на шматки. Батон розмочіть у молоці. Цибулю поріжте і підсмажте на олії. М’ясо риби, батон і цибулю двічі пропустіть крізь м’ясорубку. Додайте яйця, подрібнений часник, спеції за смаком, подрібнену зелень. (Якщо вам подобаються оливки — подрібніть і додайте). Перекладіть фарш у кондитерський мішок і акуратно заповніть ним шкірку щуки. Деко змастіть олією, викладіть на нього щуку черевцем донизу, надаючи рибині форми півмісяця, і відправляйте в духовку, розігріту до 180 градусів на годину і 15 хвилин. Коли спечеться — нехай ще постоїть хвилин 20. І можна пригощати гостей! Щоб шматки були рівненькими, ріжте щуку гарячим гострим ножем.

Із сома (найкраще брати молоду рибу невеликого розміру — чим вона старша, тим сильніше пахне мулом) можна приготувати святкові стейки. Для цього шматки почищеної, помитої і насухо витертої риби треба замаринувати. Для маринаду (на 1, 5 кг м’яса) вичавіть сік одного лимона, поріжте по пучку кропу і петрушки, подрібніть 5–7 зубців часнику, додайте 5 столових ложок оливкової олії, чайну ложку солі і половину чайної ложки чорного перцю. Тримайте сома в маринаді не менше півгодини. А після цього розкладіть на змащене олією деко і запікайте в духовці 35–40 хвилин при температурі 180 градусів.

Як варіант «свята з сомом» — сом у грибному кожушку. На півкіло риби потрібно 300 г печериць (можна інших грибів), 100 г томатної пасти, цибулину, 50 г твердого сиру, 40 г вершкового масла, зелень, сіль, перець.

Гриби обсмажити на олії з подрібненою цибулею. Додати томатну пасту, сіль, перець, трішки води, розмішати і довести до кипіння. У цю ж сковорідку викласти філе сома, посипати подрібненою зеленню, присипати потертим сиром, додати масло і ставити в духовку на хвилин 40. І вигляд, і смак страви — святкові.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>