Відомо, що сир додає оригінального смаку будь–якій страві. Кожна господиня знає, куди можна прилаштувати вершковий і так званий твердий. Але у повсякденному арсеналі більшості лише один рецепт iз плавленими сирками — закуска з яйцем, часником і майонезом. Що ще можна приготувати з цим сиром, знає Руслан Гарбуз, шеф–кухар київського ресторану Sam’s Steak House. Він пропонує здивувати домашніх чи гостей вишуканими сирним супом iз броколі й лососем та кексами з плавленими сирками.
Рецепт першої страви Руслан Гарбуз адресує тим, хто любить супи з вершковим смаком і європейську кухню. Для приготування знадобиться 2–3 якісних плавлених сирки, 400 г курячого бульйону, 25–50 г білого сухого вина, 30 г відварених броколі, 70 г філе лосося, 50–100 г жирних (36–процентних) вершків, розмарин, часник, оливкова олія, часникові сухарики, рукола, сіль, білий перець. Рибу спочатку треба занурити у суміш iз розмарину, солі, перцю й оливкової олії і підсмажити на грилі чи просто на сковорідці буквально протягом лічених хвилин. (Варто пам’ятати, що пересмажена червона риба — суха і несмачна. Найкращий варіант — коли лосось усередині трохи сируватий). Щоб приготувати основу супу, спочатку слід у теплий курячий бульйон додати вино і вершки, потім — плавлені сирки, які треба розмішувати у рідині, допоки вони не розчиняться до однорідності. Далі — присмачити все сіллю і перцем. Насамкінець у порційну тарілку покласти спочатку броколі й рибу, залити їх основою, а зверху прикрасити сухариками й листочками руколи.
Кекси з плавлених сирків можна подати і як оригінальний компонент сніданку, і як незвичайну закуску на обід чи вечерю. Для приготування знадобляться: 2 потерті на тертку чи дрібно посічені плавлені сирки, 3 яйця, 40 г сметани, по 8–10 дрібно нарізаних листочків м’яти і базиліку, розпушувач тіста, сіль, кілька столових ложок борошна. Усі інгредієнти треба змішати, щоб утворилося однорідне тісто за консистенцією як для оладок. Потім розкласти у формочки, заповнивши їх на дві третини, і випікати у розігрітій до 180 градусів духовці 15—20 хвилин, допоки не з’явиться золотиста скоринка.
Сири у поєднанні з рибою, овочами та яєчним жовтком — це надзвичайні за вмістом білка, фосфора та вітамінів А, Д, Е, В–12 продукти, сказав на майстер–класі у ресторані Sam’s Steak House лікар iз багаторічним досвідом Андрій Бабик. Їх рекомендують вживати всім, а особливо дітям, вагітним та жінкам, які годують своїм молоком немовлят. Безпереречно, треба звертати увагу на якість плавлених сирків. Зовсім дешеві молочними продуктами бути не можуть. Якісні плавлені сирки, збагачені вітамінами, — це натуральне джерело потрібного дітям і людям старшого віку кальцію, який засвоюється організмом лише за наявності вітаміну Д. До речі, плавлений сир без додавання пальмової олії, збагачений вітаміном Д, — такий серед цього виду продукції вітчизняного виробництва на прилавках українських магазинів один. Тож перш ніж купувати складники для рецепту незвичайних кексів — уважно читайте інформацію на упаковках. У результаті матимете оригінальний і корисний смачний результат.