Як до Васі на іменини...

04.07.2012

У Миколаївському зоопарку свій 65­річний ювілей відзначив знаменитий крокодил Вася. Ця подія перетворилася на загальноміське свято: привітати ветерана прийшли кілька тисяч дітей і дорослих. Присутній на ­цьому святі глава редакційної ради Національного проекту «Книга рекордів України» Олег Іваненко вручив директору зоопарку Володимиру Топчію відповідний диплом, який підтверджує, що крокодил Вася — найстаріша тварина в Україні. Відомо, що ця організація фіксує тільки рекорди людей, але для Миколаївського зоопарку, якому цього року виповнюється 111 років, було зроблено вже другий виняток. Першим був зафіксований рекорд довгожителя­пітона. Як зазначив куратор «Книги рекордів України», за рекордами цих тварин стоять люди, які забезпечують їм гідний догляд і турботу протягом такого тривалого часу.

На святі відвідувачі змогли помилуватися чотириметровою рептилією. Саме до такого розміру виріс колись маленький 57-­сантиметровий крокодильчик, що в 1952 році прибув до Миколаївського зоопарку. Дані, знайдені в міському архіві, свідчать про те, що міссісіпський алігатор Вася потрапив до Миколаївського зоопарку в 1952 році в обмін на левенят. Як розповів директор зоопарку Володимир Топчій, їхнiй вихованець — дуже розумний: знає свою кличку, реагує на команди — виходить iз води на сушу. «У нас були пропозиції замінити Васю на якусь іншу тварину, але ми не погоджувалися і не погодимося на це: адже багато миколаївців знають його з дитинства, — розповів Володимир Топчій. — Коли Васю кілька років тому переводили в новий вольєр, його несли відразу семеро людей».

У старому зоопарку в алігатора був свій вольєр в експозиції, а під час переїзду на нову територію у тварини виникли житлові проблеми — Васю тривалий час утримували в недоступному для відвідувачів місці. Лише кілька років тому для крокодила був побудований зручний вольєр iз підігрівом підлоги, басейном та інфрачервоними лампами.

Незважаючи на солідний вік, крокодил перебуває в хорошій фізичній формі, у нього відмінний апетит (харчується добірною яловичиною). Більше того, він перебуває в розквіті сил — щовесни у Васі починається період гону, незважаючи на відсутність подруги. Попереду у Васі ще як мінімум 20 років життя: скільки живуть крокодили в природі, достовірно не відомо, але в зоопарках Європи були випадки, коли крокодили доживали до 80 років.