Основна обойма

04.07.2012
Основна обойма

І Олексій Печеров (ліворуч), і Рамел Каррі проведуть наступні сезони у своїх попередніх клубах. (Фото з сайту БК «Донецьк».)

Не так давно відлунали фанфари на честь «Донецька» — нового переможця української чоловічої суперліги, а чемпіони та їхні конкуренти вже почали підготовку до наступного сезону. Гравці, щоправда, ще перебувають у відпустках, проте керівництво клубів не байдикує, а опікується кадровими та організаційними питаннями.

Нагадаємо, що одразу два флагмани вітчизняного баскетболу — «Донецьк» та «Будівельник» — змінили керманичів. Якщо «тигри» були змушені попрощатися з Сашою Обрадовичем через те, що сербський наставник отримав більш заманливу пропозицію від німецької «Альби», то «будівельники» поміняли Звездана Мітровича на Айнарса Багатскіса через незадовільний результат, продемонстрований командою в суперлізі.

Перед новим очільником, який паралельно продовжить тренувати збірну Латвії, президент «Будки» Богдан Гулямов поставив максимальне завдання: виграти український чемпіонат. А щоб столичній команді було легше скинути з трону «Донецьк», керівники «Будівельника» вирішили розширити вболівальницьку армію. «У наступному сезоні ми будемо грати всі матчі суперліги в київському Палаці спорту. У зв’язку з цим буде сформовано відділ маркетингу, який займатиметься підвищенням популярності клубу, залученням уболівальників, питаннями, пов’язаними з продажем атрибутики», — відзначив пан Гулямов.

Але якщо питання арени «Будівельник» практично вирішив, то кадровий потенціал команди — далекий від оптимального. Наразі в клубі формують новий склад на сезон: попрощалися з Андрієм Агафоновим (перейшов до «Одеси») та Дмитром Забірченком (підсилив віце–чемпіонський склад «Азовмашу»), натомість похвалитися придбаннями в «Будці» поки що не можуть. Очевидно, знову братимуть американців.

Тим часом офіційний сайт «Донецька» «з радістю повідомив, що клубу вдалося зберегти основу чемпіонського складу минулого сезону, в тому числі й найкориснішого гравця суперліги Рамела Каррі». Водночас в електронних ЗМІ з’явилася інформація про можливий перехід центрового «тигрів» В’ячеслава Кравцова в клуб НБА — «Детройт пістонз». У прес–службі клубу це питання «УМ» наразі залишили «без коментарів».

Без сумніву, для чемпіона України, який планує виступи в кваліфікації Євроліги — найсильнішому клубному турнірі Європи — можливий від’їзд Кравцова є серйозною втратою. А серед суперників, з якими доведеться боротися за єдину путівку до основного раунду Євроліги, фігурують російський УНІКС, італійський «Канту», чеський «Німбурк», французький «Ле Ман», бельгійський «Остенде», німецький «Ульм» та болгарський «Академік».

Якщо «Донецьку» належить ще добряче попітніти в боротьбі за право зіграти в основній сітці європейського кубка, то ще одна команда з Донбасу — «Азовмаш» — уже має «броню» у своєму турнірі. До другого за рейтингом клубного змагання Старого світу — Єврокубка — маріупольці потрапили завдяки «уайлд кард». І як розповів «УМ» спортивний директор азовців Роландас Ярутіс, команда підходить до змагань у всеозброєнні, зберігши своїх двох головних зірок. «І Артур Дроздов, і Олексій Печеров підписували з командою довгострокові, а не річні, контракти. Тому наступний сезон обов’язково проведуть у нашому клубі», — сказав Ярутіс.

Додамо, що в третьому за рейтингом єврокубку змагатиметься лише один український клуб — «Хімік»