Скандинавська хвиля

19.06.2012

При згадці про скандинавський кінематограф на думку спадають хіба що культовий шведський режисер Інгмар Бергман та великий данський кіноекспериментатор Ларс Фон Трієр. І якщо їхні повнометражні стрічки сповна розкривають усю глибину «нордичного» кінематографа, то секція короткометражного кіно для вітчизняного глядача залишається за густою сніжною завісою.

22—24 червня Київ, Харків, Львів, Ужгород та Херсон накриє скандинавською хвилею — у головних кінотеатрах покажуть підбірку короткого метра з Норвегії, Швеції, Данії та Фінляндії. Про загадкову Скандинавію кінематографісти розкажуть на лекціях, спеціальних зустрічах та безпосередньо мовою кіно на великому екрані.

У програмі особливої уваги заслуговує незалежний фінський режисер Пекка Вілль Лехтінен, що особисто представить у Києві ретроспективу своїх фільмів. Список кінематографічних відзнак Лехтінена давно зробив його культовою особистістю у колі фінських кінематографістів. Зокрема, в 2001 році його нагородили найбажанішою відзнакою Фінляндії — премією Risto Jarva — як найбільш перспективного молодого режисера. В рамках події Лехтінен проведе майстер–клас для всіх охочих.

Честь фінського короткого метра також захищатиме Мистецька академія міста Турку. Цього року навчальний заклад отримав відзнаку у категорії «найкраща анімаційна школа». У секції «Сніжна анімація» буде представлено 12 короткометражних стрічок, знятих випускниками Мистецької академії.

Шведи покажуть «Міс Швеція» — блок iз короткометражних фільмів та анімації на тему емансипації, гендерної рівності та життя жінки у в’язниці. До інших тематичних підбірок («Зі Скандинавії з любов’ю», «Прищі на лобі» та «Північні фріки») увійшла «солянка» з Фінляндії, Швеції, Данії та Норвегії, де майстри короткого метра торкаються тем еміграції, підліткового віку та навіть потойбічних сил.

 

МІСЦЕ ДІЇ

Карта «Вікенду з вікінгами»

Київ, Кінотеатр «Кінопанорама», вул. Шота Руставелі, 19.

Харків, Кінотеатр «Боммер», Полтавський шлях, 6.

Львів, «Палац мистецтв», вул. Коперника, 17.

Ужгород, Ляльковий театр «Бавка», пл. Театральна, 8.

Херсон, Центр молодіжних ініціатив «Тотем», вул. Молодіжна, 2а.