Усе буде том-ям!

13.06.2012

Якщо у вас є бажання побалувати домашніх чи знайомих розкішним супом у стилі теплих країв — готуйте тайський том­ям. Які продукти потрібні для страви з такою дивною назвою і що за чим робити — розповідає київський шеф­кухар Дмитро Борисов, який віднедавна почав вести на каналі ТЕТ гастрономічну програму «Крутони».

Узагалі­то, перш ніж братися за це приготування, треба сходити на ринок, де продаються різні екзотичні, які узагальнено називають «китайськими» або «східними», приправи. Знадобляться лимонна трава — лемонграс та сухий галангал — це такий родич імбиря, східна креветочна томатна паста для супів iз чилі. Свіжий корінь імбиря, гриби (шитакі або маслюки), соєвий соус і кокосове молоко можна купити у супермаркеті. Якщо ви збираєтесь готувати том­ям iз морепродуктами, знадобляться креветки, мідії і рапани, якшо з курятиною — то грудка чи гомілки, зрозуміло якого птаха.

Але найперший «інгредієнт» для будь­якої страви, вважає Дмитро Борисов, — це гарний настрій. Далі для тайського супу потрібен курячий бульйон. «Це основа майже всіх супів у будь­якій кухні світу. Навіть французький суп iз вісьмома видами морепродуктів готують на курячому бульйоні, — розповідає ре­сторатор. — І бульйон для тайського супу варять iз цілої курки гарної якості. Це    може бути курка з магазину. Бройлер — не значить погано. Цей вид просто швидко набирає вагу. Головне — щоб годували цих птахів органічними кормами».

Далі все просто: у курячий бульйон кидаєте спочатку трохи лимонної трави — це основа аромату майбутнього супу; потім нарізаний соломкою свіжий імбир і трохи галангалу. Далі чистимо розморожені чи свіжі креветки (хвостики залишаємо «для краси») і нарізаємо розморожені рапани чи курятину, яку відразу треба трохи промаринувати у суміші часнику, розмарину й оливкової олії. Якщо у суп додаєте морепродукти, треба пам’ятати, що варити їх після закипання требе лише кілька хвилин, щоб не були «резиновими». Якщо проґавили — варіть тоді вже 15—20 хвилин. Тайський суп iз куркою не змушує стояти біля каструлі з таймером. Після основних продуктів ще додають порізані гриби, приправляють усе соєвим соусом і кокосовим молоком. Якщо хочете, хоча це не обов’язково, додайте рисову локшину.

Стосовно пропорцій Дмитро Борисов каже, що кожен повинен мати внутрішнє чуття. І з тайським супом том­ям — як із звичайним картопляним.

Валентина ГРИГОРЕНКО
  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>