Якщо у вас є бажання побалувати домашніх чи знайомих розкішним супом у стилі теплих країв — готуйте тайський томям. Які продукти потрібні для страви з такою дивною назвою і що за чим робити — розповідає київський шефкухар Дмитро Борисов, який віднедавна почав вести на каналі ТЕТ гастрономічну програму «Крутони».
Узагаліто, перш ніж братися за це приготування, треба сходити на ринок, де продаються різні екзотичні, які узагальнено називають «китайськими» або «східними», приправи. Знадобляться лимонна трава — лемонграс та сухий галангал — це такий родич імбиря, східна креветочна томатна паста для супів iз чилі. Свіжий корінь імбиря, гриби (шитакі або маслюки), соєвий соус і кокосове молоко можна купити у супермаркеті. Якщо ви збираєтесь готувати томям iз морепродуктами, знадобляться креветки, мідії і рапани, якшо з курятиною — то грудка чи гомілки, зрозуміло якого птаха.
Але найперший «інгредієнт» для будьякої страви, вважає Дмитро Борисов, — це гарний настрій. Далі для тайського супу потрібен курячий бульйон. «Це основа майже всіх супів у будьякій кухні світу. Навіть французький суп iз вісьмома видами морепродуктів готують на курячому бульйоні, — розповідає ресторатор. — І бульйон для тайського супу варять iз цілої курки гарної якості. Це може бути курка з магазину. Бройлер — не значить погано. Цей вид просто швидко набирає вагу. Головне — щоб годували цих птахів органічними кормами».
Далі все просто: у курячий бульйон кидаєте спочатку трохи лимонної трави — це основа аромату майбутнього супу; потім нарізаний соломкою свіжий імбир і трохи галангалу. Далі чистимо розморожені чи свіжі креветки (хвостики залишаємо «для краси») і нарізаємо розморожені рапани чи курятину, яку відразу треба трохи промаринувати у суміші часнику, розмарину й оливкової олії. Якщо у суп додаєте морепродукти, треба пам’ятати, що варити їх після закипання требе лише кілька хвилин, щоб не були «резиновими». Якщо проґавили — варіть тоді вже 15—20 хвилин. Тайський суп iз куркою не змушує стояти біля каструлі з таймером. Після основних продуктів ще додають порізані гриби, приправляють усе соєвим соусом і кокосовим молоком. Якщо хочете, хоча це не обов’язково, додайте рисову локшину.
Стосовно пропорцій Дмитро Борисов каже, що кожен повинен мати внутрішнє чуття. І з тайським супом томям — як із звичайним картопляним.
Валентина ГРИГОРЕНКО