Дорогу — першій

13.06.2012
Дорогу — першій

Їсти рідке — гарна традиція, яка тільки укріплює здоров’я. Дієтологи кажуть, що легкими супами доречно запускати вранці роботу органів травлення. (Моя бабуся, можливо, навіть у старості не чула таких порад, а нам, внукам, часто давала на сніданок саме суп). Тим, хто не в змозі починати день iз супів, перші страви обов’язково рекомендують їсти на обід. У вас виникає питання: і що можна ото кожного дня нове вигадувати?! Воно має сотні варіантів відповідей, ми наводимо лише дещицю.

 

Початок дня

Для ранкового столування якнайкраще підійде геркулесово­овочевий суп. Щоб його приготувати, на 1,5­літрову каструльку потрібно: половина курячої грудки, півсклянки вівсяних пластівців, морквина, 5—6 суцвіть цвітної капусти, 30 г вершкового масла, яйце, 3—4 столові ложки сметани, чайна ложка куркуми, сіль за смаком. Спочатку ставимо у холодній воді варитися кубики м’яса. Коли покипить 7—10 хвилин, додаємо кубики моркви і геркулес. Ще хвилин через 5 — цвітну капусту. Далі збиваємо яйце і змішуємо його зі сметаною, вливаємо у суп. Щоб суміш не перетворилася на пластівці, страву вже не кип’ятимо, а лише доводимо до кипіння. Насамкінець приправляємо вершковим маслом, куркумою і сіллю. За бажанням — посипаємо подрібненою петрушкою або кропом. До речі, цей суп можна зробити ситнішим, якщо замість цвітної капусти покласти у нього картоплю. Хто не уявляє собі життя без цибулі, разом iз морквою може вкинути і цей овоч.

Суп зі шпинатом найкраще варити на курячому бульйоні (4 склянки). Для приготування цієї першої страви також потрібні: біла частина цибулі­порею або невелика ріпчаста цибуля, морквина, 1­2 картоплини, 100 г листя шпинату, по півсклянки консервованого горошку та вершків, 2 яєчні жовтки, пів чайної ложки порошку карі, чверть чайної ложки духмяного перцю, за смаком сіль і мелений чорний перець. Спочатку налийте курячий бульйон у велику каструлю і доведіть до кипіння. Наріжте цибулю та моркву тоненькими смужечками, картоплю — соломкою. Покладіть овочі у бульйон. Готуйте 7­8 хвилин, поки вони не стануть м’якими. Якщо хочете мати не тільки смачний і корисний, а ще й красивий суп, листя шпинату тоненько наріжте. Покладіть його у каструлю разом iз горошком і готуйте суп після цього лише 2 хвилини, а потім знімайте з вогню, щоб страва трохи охолонула. У чашці змішайте вершки, жовтки, карі, духмяний перець, сіль і чорний перець. Додайте цю суміш до супу. Знов поставте каструлю на вогонь. Помішуючи, нагрівайте суп до кипіння, але не кип’ятіть.

Усі пам’ятають вислів «молочний суп». Проте не всі знають, що це не лише макарони з молоком. Є й овочеві молочні супи. Щоб їх приготувати, можна брати або розбавлене водою, або цільне молоко. Оскільки овочі погано розварюються у молоці, їх попередньо відварюють. Якщо ви хочете, скажімо, суп молочний iз цвітною капустою, підготуйте 150 г цвітної капусти, 50 мл води, 400 мл молока, по 20 г пшеничного борошна і вершкового масла, на кiнчику чайної ложки меленого мускатного горіха і зелень петрушки. Спочатку відварюємо окремо суцвіття капусти. Потім у каструлю з кип’яченим молоком вводимо розмішане у воді борошно, викладаємо уже готову капусту, додаємо масло, мускатний горіх і сіль, закриваємо кришкою і доводимо до кипіння. Подаємо, зверху притрусивши петрушкою.

На обід

Оскільки багато хто в робочі дні «прогулює» домашні обіди, пропонуємо на вихідні кілька вишуканих і дуже смачних супів.

Щоб зготувати суп­харчо з гранатовим соком, треба: 3­4 великi помідори, 500 г яловичини, півсклянки рису, 100 г волоських горіхів, 150 г гранатового соку, велика цибулина, морква, 3 зубчики часнику, 2 чайні ложки хмелі­сунелі, по половині чайної ложки сушених зіри та тархуну, чорний мелений перець, пучок свіжої кiнзи або петрушки, пучок свіжого кропу. Спочатку в каструлі спасеруйте дрібно порізану цибулю. Додайте нарізану дрібною соломкою моркву. Трохи згодом — нарізане кубиками м’ясо. Тушкуйте хвилин 20, поки яловичина не пустить сік. Влийте в каструлю 3 літри окропу і прокип’ятіть усе пару хвилин. Далі додайте рис, посоліть суп і варіть іще 10 хвилин. Тим часом ошпарте помідори, зніміть iз них шкірку, вичистіть зернятка і подрібніть. У томатну масу додайте хмелі­сунелі, зіру і тархун. Ретельно перемішайте. Додайте подрібнені горіхи і приправте чорним меленим перцем на свій смак. Далі масу викладіть у суп і влийте туди гранатовий сік. Через 5—7 хвилин приправте розчавленим часником, проваріть кілька секунд, додайте подрібнену зелень. Тільки закипить — накрийте суп кришкою і знімайте каструлю з вогню. Дайте настоятися хвилин 10 — і подавайте до столу. До речі, гарячі супи, за правилами, потрібно подавати, коли їхня температура не вища 85 градусів і не нижча за 75.

Якщо хочете легкого обіду, готуйте суп iз пангасіусом. Потрібно: 500—600 г філе риби, 4 середні картоплини, морква, середня цибулина, 2 лавровi листки, 2 столові ложки олії, 5 горошин чорного перцю, 3 — запашного, чайна ложка меленої паприки, за бажанням — кілька смужок солодкого перцю, зелень. Поставте на вогонь каструлю з 2,5 л води, покладіть туди порізану шматками розморожену і вимиту рибу, лавровий лист, посоліть. Варіть на невеликому вогні, знімаючи піну. Подальші докладання інгредієнтів робіть, враховуючи те, що пангасіус вариться достатньо швидко — 15 хвилин після закипання.

Нашаткуйте цибулю, натріть половину моркви на великій тертці, а решту моркви наріжте тоненькими скибочками. На сковороду налийте олiї, покладіть подрібнений у ступцi чорний i запашний перець і потримайте кілька секунд на вогні. Додайте цибулю, моркву й обсмажуйте до готовності. Покладіть у суп шматочки картоплі, через кілька хвилин — нарізаний невеликими кубиками солодкий перець. (Приємною кислинкою суп збагатять 2­3 розчавлені у ступці насінини кардамону — чи класти їх, вирішуйте самі). Хвилин через 5­7, коли картопля буде майже готова, викладайте у каструлю засмажку, приправляйте паприкою і, коли закипить усе, кидайте пригорщу зелені й знімайте з вогню.

 

ЕКЗОТИЧНО

Солодкий суп iз карі та імбирем

На десерт зi шматочком сухого бісквіту, кекса чи сухого печива (на окремій тарілочці) можна подати солодкий суп. І в таку страву, основними інгредієнтами якої є свіжі або сухі ягоди і фрукти, як гарнір можна додавати заздалегідь зварені макаронні вироби, пшеничні чи вівсяні пластівці.

Щоб зготувати суп­пюре з горіхами по­індійськи, який також зараховують до солодких супів, потрібно: стебло цибулі­порею, яблуко, банан, 2 столові ложки вершкового масла, четвертина чайної ложки карі, мелений імбир, 50 г горіхів кеш’ю. Спочатку чистимо і ріжемо кубиками яблуко, банан — кружечками. Білу частину цибулі­порею також ріжемо кружечками, зелену — на смужечки, завдовжки з палець. У сковорідці розігріваємо вершкове масло і тушкуємо кільця цибулі, яблуко, половину банана. Приправляємо все карі та імбирем, трохи підсолюємо, тушкуємо ще 5 хвилин. Додаємо 0,5 л води чи фруктового відвару, ретельно розмішуємо і тримаємо на малому вогні під кришкою хвилин 15. Знімаємо, збиваємо у блендері. Розливаємо у піали, у кожну кладемо непротушенi кружечки банана, смужки зеленої частини цибулі порею та подрібнені обсмажені горіхи кеш’ю.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>