Музеї подорожчали

12.06.2012

До Євро–2012 ціни на вхідні квитки підняли Музей національної архітектури і побуту «Пирігов», Києво–Печерський заповідник та Софія Київська. Про це повідомило громадське об’єднання «Столичні ініціативи». У Лаврі «УМ» підтвердили, що вартість вхідного квитка зросла, проте підкреслили, що це не пов’язано з футбольним чемпіонатом та напливом іноземних гостей. «Ціни підняли з 1 травня через об’єктивні причини, тож знижувати їх ми не будемо», — розповіли у прес–службі заповідника. Отже, відтепер вхід у Києво–Печерську лавру коштує 50 грн. iз дорослого та 25 — з дитини. За цю суму відвідувачі зможуть зайти в церкви та прогулятися старовинною лаврською бруківкою на дійсно красивих дніпровських схилах. Вхід до верхньої та нижньої печер, а також у музеї — за додаткову плату.

У Пироговi та Софії Київській ціни підняли на 10 грн. Тепер єдиний квиток на всі виставки та у сам собор Святої Софії обійдеться охочому в 53 гривні. А вхід на територію Музею архітектури та побуту коштує 30 грн. iз дорослого, 15 — студентський та 5 — дитячий. Вочевидь, скансен розраховує на те, що сюди завітають іноземні гості Євро: спеціально для них влаштовано краєзнавчий фестиваль Switch on Ukraine in One Day, що приблизно перекладається як «Дізнатися більше про Україну за день».

У інших столичних музеях ціни на квитки не змінилися. Так, відвідати Музей води коштує 25 грн. з дорослого та 20 — з дитини; Музей природи (Національний науково–природничий музей) — 28 з дорослого, 15 — з дитини, а діти до 6 років проходять безкоштовно. У Музеї води є можливість послухати екскурсію англійською мовою, а в Музеї природи лише планують встановити англомовні аудіогіди.

Поки не змінилися ціни й у художніх галереях: у Музеї мистецтв ім. Богдана та Варвари Ханенків, Музеї російського мистецтва та Національному художньому «дорослий» квиток коштує 30 грн.