«Сьогодні ображають нас, а завтра прийдуть і до вас»

08.06.2012
«Сьогодні ображають нас, а завтра прийдуть і до вас»

І «чорнобильці», й «афганці» обіцяють протестувати до повної перемоги. (УНІАН.)

Незважаючи на погану погоду, запланована на вчора акція протесту «чорнобильців» та «афганців» під стінами Верховної Ради таки відбулася. Хоча й була не такою численною, якою могла б бути з огляду на кількість людей, що підпадають під дію «тишком» ухваленого парламентом Закону «Про гарантії виконання судових рішень». Загалом цей нормативний акт передбачає скасування пільг для 16 категорій громадян.

На відміну від минулорічних протестів, коли «чорнобильці» з «афганцями» штурмували Верховну Раду, цього разу парканів ніхто не ламав. На акцію зібралося близько 150 людей. Зокрема, членів Громадської організації «Всeукрaїнськe oб’єднaння вeтeрaнів Чoрнoбиля», яку заснували буквально кілька місяців тому на противагу «Союзу Чорнобиль Україна». Як розповів «УМ» член правління ВО Петро Прокопенко, після масових зимових протестів «чорнобильців» проти нього та його соратників відкривали кримінальні справи, «аби залякати інших». «Та ми довели в суді свою невинуватість і зараз намагаємося відстояти справедливість», — наголосив пан Петро. Чоловік коротко розповів про вимоги учасників акції до Президента й влади: застосувати вето до Закону №9127 «Про гарантії виконання судових рішень»; забезпечити виконання пільг та виплату пенсій усім постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи; зобов’язати Кабінет Міністрів та Пенсійний Фонд припинити ганебну інформаційну війну проти «чорнобильців» України.

За словами авторів заяви, скандальний закон порушує кoнституційнe прaвo грoмaдян нa судoвий захист і фактично унеможливлює відстоювання в судах соціальних прав.

В акції також узяли участь «афганці» та активісти Всеукраїнського комітету «Наступ». За словами голови «Наступу» Руслана Секели, вони не змогли зібрати багато людей, оскільки більшість тих, хто приїхав із регіонів протестувати проти «мовного» закону, вже повернулись додому. «В уряді до людей, на жаль, ніколи не дослухаються, поки сюди не приїде 200 тисяч, які простоять тут до переможного кінця, — каже пан Секела. — Хоча навіть такі акції приносять результати: рейтинг правлячої партії падає, і є надія, що на цих ви­борах «Регіони» не наберуть більше 7%. Але проблема в тому, що їм немає альтернативи, бо опозиція не виглядає достатньо надійною. Тому сьогодні ми маємо об’єднатися всією країною, аби захищати наші права».

Поділяють цю думку й «афганці». «Сьогодні ображають нас, завтра прийдуть і до вас. Треба швидко всім згуртуватися, прийти під стіни уряду та Верховної Ради і просто зайти в сесійну залу, аби вони одразу зрозуміли, хто тут справжня влада. Проблема в тому, що якщо тягнути з цим, то за п’ять років не стане «чорнобильців», бо без грошей на ліки вони просто повмирають, а ми вже станемо старими», — каже Василь Ковальчук, правозахисник та ветеран війни в Афганістані.

Після пікетування Верховної Ради мітингувальники пройшли до Кабінету Міністрів, де передали свої вимоги співробітнику апарату. Завершивши ходу біля адміністрації Президента, люди потроху розійшлися.

Слід додати, що одночасно під парламентом стояло зо три десятки людей, які вимагали завернути «мовний» закон. І хоча поводилися вони тихо, проте побачивши журналіста, палко підтримали пільговиків. «Це просто ганьба, коли в людей забирають останню копійку, притому що водночас на Євро–2012 витрачають такі захмарні гроші», — обурюються демонстранти.