Горіла «кока», палала

24.05.2012
Горіла «кока», палала

«Альфа» стерегла тонну кокаїну до останнього.

Рекордну кількість «білого порошку» за всі роки незалежності України вчора вранці завезли вантажівкою у супроводі бійців спецпідрозділу «Альфа» на сміттєпереробний завод «Енергія». «Альфівці» з автоматами вишикувалися навколо вантажу по периметру, на дахах будівель заводу можна було помітити снайперів спецпідрозділу СБУ. Військові швидко розвантажили призначений до знищення «кокс» — більше 60 армійських ящиків (в кожному — більше 16 кілограмів наркотика), якi опечатали слідчi. Далі на один iз найдорожчих наркотиків світу чекала заводська піч. Кокаїн разом зі звичайним побутовим сміттям киян перетворився на водяний пар. У цьому на власні очі переконався і журналіст «України молодої».

 

Наказано знищити

Щоб побачити ліквідацію «білого порошку», до Києва приїхали ще й співробітники дипломатичних установ США і Німеччини. Адже саме в партнерстві зі спецслужбами цих країн два роки тому СБУ вдалося ліквідувати транснаціональну злочинну організацію та вилучити у ділків на Одещині найбільшу партію кокаїну за роки незалежності. Тож не дивно, що присутній під час спалення наркотиків керівник Варшавського офісу Адміністрації боротьби з наркотиками США Кеннет Бредлі високо оцінив рівень співпраці зі Службою безпеки України в галузі протидії міжнародному наркобізнесу.

У печі опинився кокаїн, вилучений у наркоділків ще в липні 2010 року. За словами першого заступника голови СБУ Володимира Рокитського, ця партія надiйшла з Латинської Америки i потрапила до України через Одеський порт. «Ділки обладнали спеціальні сховища в індукційних печах і морськими контейнерами доставили кокаїн в Одесу, — розповів «УМ» генерал–лейтенант Рокитський. — Далі вони планували завезти цю партію на Західну Україну, розфасувати її, після чого невеликими партіями поставляти наркотики до країн Європи».

Утім бійці «Альфи» затримали всіх п’ятьох організаторів наркотрафіку. За словами старшого слідчого з особливо важливих справ облуправління СБУ Одещини Владислава Васильченка, який вів цю справу, нещодавно п’ятірці ділків (серед яких двоє громадян України, двоє — Болгарії та один — Німеччини) Феміда відміряла від трьох до восьми років «колючки» з конфіскацією майна. Найбільший термін отримав лідер наркоділків.«Згідно з вироком Приморського райсуду Одеси, який набув чинностi, кокаїн має бути знищений», — підсумовує підполковник Васильченко.

Відчуваєте запах?

«Це кокаїн найвищого ґатунку — чистий, ще не розведений порошком, як це роблять ділки перед розфасовкою на дози, — зауважує пан Рокитський. — Цинізм цієї партії вагою понад тонну, яку експерти оцінюють у 200 млн. доларів за цінами «чорного ринку», полягає у тому, що в разі розфасовки ділки реалізували б близько 10 млн. доз. А це ж скільки загублених життів! Загалом за два останніх роки органи СБУ з незаконного обігу вилучили понад дві тонни кокаїну».

Щоб переконати журналістів у тому, що в ящиках справді кокаїн найвищого ґатунку, а не, скажімо, пральний порошок, експерти СБУ пропонують обрати будь–який опечатаний ящик. Відкривають ящик, у якому лежать десятки важкеньких брикетів із білою речовиною. Експерт Руслан Мелешко надрізає прозорий брикет із характерним клеймом виробника наркоти ножем і запитує: «Відчуваєте характерний запах кокаїну?». Журналісти сміються і не вірять, мовляв, може, то борошно.

Пан Мелешко бере невелику кількість порошку для експрес–аналізу, засипає у тестер–контейнер і, натиснувши на пробку, заповнює порошок спеціальною речовиною. Вже за секунду рідина набуває синього кольору — характерного для наркотикiв. Після цього подібні тести провели кілька журналістів. «Звісно, це не лабораторні умови», — зазначає експерт СБУ, після чого газовим аналізатором бере пробу повітря з армійського ящика. Інформація миттєво виводиться на монітор комп’ютера, який засвідчує, що вірогідність того, що в ящику кокаїн, становить 99,9%.

Далі військові за допомогою штабелерів завозять ящики з «коксом» до цеху. У піч їх кидатимуть під контролем «Альфи», щоб ніхто ні грама... Журналістам туди зась. Тож ідемо до диспетчерської заводу, де на моніторах бачимо, як горить кокаїн на мільйони доларів.

«А чи відчують мешканці Харківського масиву столиці запах спаленої наркоти?» — провокаційно запитую у директора заводу «Енергія» Сергія Крикуна. «Жартуєте? Згідно з європейськими нормами, наркотики, щоб не завдавали шкоди навколишньому середовищу, мають спалювати при температурі не менше 850 градусів за Цельсієм, — пояснює пан Крикун. — У результаті кокаїн перетворюється на пил, аерозоль, такий собі водяний пар. Це не побутове сміття, а чиста органіка листя коки, тож після спалення навіть запаху не має».

  • І нема на то РАДИ

    Бурхливі політичні пристрасті розгорілися у районному центрі Карлівка, що на Полтавщині, перед обранням голови районної ради. Коаліція у складі депутатів від «Батьківщини», «Блоку Петра Порошенка» та «Свободи» висунула тоді кандидатуру Петра Світлика. >>

  • Вижити за лінією фронту

    Бійця АТО, який приїхав додому на реабілітацію після поранення в зоні бойових дій, уже з новими численними травмами голови госпіталізували до реанімації. За його життя борються лікарі у Вінницькому військово-медичному центрі. >>

  • Школа войовнича

    Батькам школярів добре відома ситуація, коли син чи дочка приходять зі школи і скаржаться на однокласників — той б’ється, той обзивається, а той і взагалі проходу не дає. >>

  • ЗалізоБЕТОНні докази

    Про тривалу відсутність мешканки Вінницького району заява в поліцію надійшла від брата зниклої лише 10 жовтня, оскільки той сам намагався знайти сестру й до останнього не вірив, що її немає серед живих. >>

  • Шукайте жінку

    Відомо, що 55-річний підприємець із Туреччини займався вантажними перевезеннями різних товарів та у справах часто відвідував Миколаїв. Саме в цьому південному місті йому влаштували справжню пастку, знаючи про його підвищену пристрасть до молоденьких дівчат. >>

  • Пані невДАЧА

    Дачники стверджують, що бачили їх за цим заняттям і навіть знають в обличчя. Правоохоронці ж у листах повідомляють, що ведуть слідчо-розшукові дії. Ця історія майже анекдотична. І з неї можна було б посміятися, якби все не було так сумно. >>