Уже перші півні заспівали...

24.05.2012
Уже перші півні заспівали...

«Бурановські бабці» доспівалися до фіналу.

Увечері 22 травня Європа обрала першу улюблену десятку виконавців, які виступатимуть у фіналі «Євробачення». Лаврові вінки одягли представники Румунії, Молдови, Ісландії, Угорщини, Данії, Албанії, Кіпру, Греції, Росії та Ірландії. Ведучі навмисне відтягнули до самого кінця оголошення явних фаворитів, так що змусили дещо похвилюватись за долю колоритних «Буранівських бабць» та ірландських близнюків Jedward.

Визначення переможців відбувалось за співвідношенням глядацького голосування та рішення професійного журі 50/50. Свої оцінки виступаючим журі виставило ще 21–го травня, а 22–го дійшла черга до глядачів. Голосувати можна було лише країнам–представникам першого півфіналу, а також Іспанії, Італії та Азербайджану. Відповідне голосування пройде і в другому півфіналі, де голосуватиме друга «вісімнадцятка» (серед яких і Україна) разом із Німеччиною, Англією та Францією. У фіналі до обраних конкурсантів приєднаються країни «великої п’ятірки» (Англія, Іспанія, Франція, Італія та Німеччина) та країна–господар цьогорічного Євробачення — Азербайджан.

Сьогодні ввечері — цікавий для українців другий півфінал: вболіватимемо за Гайтану. Представниця України виступить під номером 7 із піснею «Be my guest», яку в Європі вже охрестили гімном Євро–2012. Проте таємниці виступу Гайтани досі не розкриті. Перший національний канал веде свій щоденник пісенного конкурсу, саме з нього й стало відомо, що після першої репетиції концепція Гайтанового виступу була трохи змінена: наприклад, постановники вирішили, що людей у номері забагато. Тож кількох танцівників довелося «прибрати», а решта — щоб зберегти пропорцію у кадрі — з’являться на сцені лише після приспіву.

 

ДО РЕЧІ

Особливістю бакинського «Євробачення» є спеціальні світлові установки. З їх допомогою під час виступу конкурсанта, прямо на будівлі «Кристалл Холу», відтворюються кольори прапору його країни. Сяйво матиме змогу побачити кожен мешканець азербайджанської столиці, адже сягає воно найвіддаленіших точок міста. Бюджет відповідний розмаху: азербайджанське «свято музики» ризикує стати найбільшим за всю історію «Євробачення» — на його проведення виділено 63,6 мільйона доларів. Азербайджанці перевершили попереднього лідера–транжиру — Росію, яка на проведенян «Євробачення–2009» у Москві «спустила» 42 мільйони доларів.