«Мушу гавкати, щоб Україна не дрімала»

24.05.2012
«Мушу гавкати, щоб Україна не дрімала»

Анатолій Дімаров. (Фото автора.)

Як повідомляла «УМ», 17 травня відомий український письменник Анатолій Дімаров відсвяткував своє 90–річчя. Того ж дня Президент України Віктор Янукович підписав указ про нагоро­дження письменника орденом князя Ярослава Мудрого IV ступеня — «за значний особистий внесок у розвиток національної літератури, вагомі творчі здобутки, багаторічну плідну діяльність». Проте прийняти високу нагороду Анатолій Андрійович відмовився. Як зазначив він у своїй заяві, таке рішення прийняв із двох причин. «Письменник повинен перебувати в опозиції до будь–якої влади, якою б вона не була. І сприймати урядову нагороду, як спробу його підкупити, — пише пан Анатолій. — Тим більше не можу прийняти нагороду з рук людей, які штовхають мою Україну у прірву». Під датою і підписом заяви Дімаров поставив ще й відбиток пальця правої руки. Хто знайомий з письменником або читав його твори, цій витівці не здивується — з почуттям гумору в пана Анатолія все гаразд, навіть коли йдеться про серйозні речі.

Вчинок, який зараз активно обговорюють в інтернеті, переважна більшість українців сприйняла схвально: «Молодець!», «Справжній козак», «Гідний вчинок людини, що має почуття власної гідности та переживає за долю України», «Браво! Радіємо, що є ще в Україні справжні патріоти», «Завжди подобався Дімаров як письменник, а тепер ще й як людина» — це лише деякі відгуки з інтернет–простору.

Сам Анатолій Дімаров у коментарі «УМ» сказав: «Років 20—25 тому я дійшов твердого пререконання, що письменник, який любить свою націю, свій народ і живе та пише задля цього, повинен бути в опозиції до будь–якої влади. І не брати від неї ніяких цяцьок. Свого часу я прийняв орден від Ющенка (князя Ярослава Мудрого V ступеня — Авт.), бо це все–таки був український Президент. Проте чого гріха таїти — були і в нього прорахунки. Тоді я остаточно переконався, що моя позиція правильна — будь–яка влада може робити помилки чи неправильні кроки. Ви ж знаєте, до сильних світу цього завжди прилипають не тільки чесні, а й пройдисвіти. Тому письменник має сповідувати геніальний вірш Франка, в якому є такі рядки:

Ти, брате, любиш Русь,

Я ж не люблю, сарака!

Ти, брате, патрiот,

А я собi собака.

Ти, брате, любиш Русь,

Як хлiб i кусень сала, —

Я ж гавкаю раз в раз,

Щоби вона не спала.

Для кожного письменника ці слова мають бути закарбовані в свідомості й серці».

Додамо, що Анатолій Дімаров не вперше iгнорує нагороди. Як розповів письменник у нещодавньому інтерв’ю «УМ», років п’ять тому він відмовився від медалі Жукова, якого вважає винним у геноциді українців під час Другої світової війни. Адже життя «хохлов», по трупах яких маршал ішов до перемоги, для нього нічого не було варте. В цьому юний Дімаров особисто переконався, коли «озброєний» шматком цеглини штурмував укріплення німців та дивом вижив. «Коли мені принесли медаль Жукова, я її як пожбурив: цього гада не носитиму!» — розповідав він

Люди з оточення письменника кажуть, що Анатолій Андрійович свого часу навіть попереджав своїх молодших колег: не представляйте мене до нагород, не потрібно цього. Переконана, що найкращим подарунком для письменника були б його книжки. Вiд такої нагороди Дімаров навряд чи відмовився б. Впевнена, що після цього випадку інтерес до творів письменника зросте, але до книгарень читачу навіть не варто йти — не знайдете ви там книжок письменника. Зате від Донцових і Марініних полиці вламуються. А от в те, що незабаром ті полиці вгинатимуться від його повістей і романів, Дімаров не вірить. «Вже є рішення про перевидання моїх творів з нагоди 90–річчя. Але я на це тільки скептично посміхнувся, бо знаю — вони не будуть перевидані, — каже Анатолій Андрійович. — Коли помер Павло Загребельний, було рішення Верховної Ради про перевидання його творів. З того часу справа не зрушилася ані на міліметр. Немає коштів. От і все! І я знаю, що доки житиму, обіцяного, здається, восьмитомника, не побачу. А надіятимусь на приватні видавництва, які все ж потроху мене друкують».