Усе більше червоних ягідок у формі сердечок дозріває на грядках. І в магазинах та на ринках ціни на полуниці поволі, але повзуть униз. Отже, час подумати, що незабутньо смачного зготувати з нинішнього урожаю, щоб у полуничний сезон посмакували домочадці, і зробити хоч трохи смакоти про запас.
Смак юності
Запечені з білками полуниці мені подобаються ще зі студентських років. Бо хіба можна забути той полунично–сесійний період, коли ти переживаєш і радієш, а пройшовши черговий етап, щасливим повертаючись з іспиту, як винагороду за старання купуєш собі слоїчок червоних запашних полуниць?! Прибігаєш, нашвидкуруч миєш ягоди і викладаєш на змащене маслом деко, зверху виливаєш крем з білка і цукру (пропорції залежать від уподобань й актуальності прагнення мати струнку фігуру) — і в духовку, розігріту до середньої температури. Коли на нехитрому десерті утворювалася хрумка скоринка і я виймала той смаколик — наставало свято студентської душі!
Як на мене, трохи не казковим є смак тертого пирога з полуницями, верх якого з тим самим — з юності — білковим кремом. Печеться швидко, і в роті просто тане. Тісто готується — як на будь–який тертий пиріг. Щоб спекти його великим (аби вистачило всім, бо розмітають ще гарячим), беру 3,5 склянки борошна, висипаю в миску, додаю відразу пакетик розпушувача для тіста, ставлю тертку і тру туди пачку вершкового масла з холодильника (або гарної якості маргарину). До речі, щоб добре масло терлося, якщо не знаєте, його слід періодично «вмочати» в борошно. Далі вимішую масло з борошном до однорідної маси, додаю склянку цукру, трохи менш як 0,5 чайної ложки солі, перемішую і роблю заглиблення всередині тіста. Додаю туди 2 яйця, 2–3 столові ложки сметани, дуже старанно вимішую і ставлю в холодильник приблизно на годинку. Потім ділю тісто на дві частинки. Одну ставлю на півгодинки в морозилку, іншу розкачую і викладаю на дно дека, щоб було якомога тонше. Не забуваю пальцями зробити бортики коржа. Далі — мию, нарізаю і викладаю полуницю, дістаю тісто, яке у морозильці, натираю його на велику тертку і викладаю на полуницю. Відправляю пиріг у духовку, розігріту до середньої температури, хвилин на 20. Тим часом збиваю три білки яєць з цукром чи цукровою пудрою (0,5 склянки), вичавлюю у масу трохи соку лимона. Готовий крем викладаю на пиріг. Ще хвилин 15, і за запахом ви визначите, що час усіх скликати до столу.
Щоб вареники «не плакали»...
Вареники з полуницями — цю страву я пам’ятаю ще з дитинства. У сезон полуниці з цукром і сметаною були нашим улюбленим сніданком, тому для мене ніколи не були складними загадки на кшталт: «Зелененькі капелюшки,//Із суничкою — подружки.//Любить плавати в сметані// Ця смачна пузата пані». Коли мама казала нарвати полуниць для вареників, я вибирала маленькі ягідки, щоб менше різати, а великі якось самі по собі відразу потрапляли у мій рот. Вареники, як правило, варили ввечері — небагато, бо вони смачніші свіжими, гарячими. Родинний рецепт нескладний. Брали літрову банку борошна, чайну ложку соди гасили у склянці кислого молока чи сироватки, додавали дрiбку солі і розкачували тісто. Цю нехитру процедуру навіть ми, малі, легко робили. Потім формували качалочки тіста, різали їх на шматочки — не дуже маленькі, бо вареники з ягодами ліплять зазвичай немаленькі, клали туди майже чайну ложечку цукру і — скільки вміститься — нарізаних полуниць. Мама заздалегідь ставила на плиту воду. Бо вареники слід класти в окріп відразу, як зліпили. «Бо будуть плакати», — пояснювала ненька, маючи на увазі, що полуниця швидко пустить сік і вареники «розклеяться». Варять вареники не більше 5 хвилин. Далі їх треба на повітрі трохи підсушити, а щоб не склеїлися у полумиску, пересипати цукром. І відразу на стіл. І щоб там уже була сметанка!
Про запас
Хто хоче зготувати про запас густий яскравий запашний джем iз полуниць, почистіть ягоди, помийте їх і засипте цукром у пропорції 1:1. Залиште постояти ніч, щоб утворився сік, а зранку ставте спочатку на півгодинки на повільний, а потім — на сильніший вогонь. Наприкінці на ягоди витисніть сік лимона, а кому подобається полуниця ванільна — вкиньте дрібку ваніліну. Не забувайте час від часу помішувати вариво і знімати піну. Хто хоче, щоб колір джему i його аромат збереглися максимально природними і на довший термін, варіть джем у три прийоми по 10 хвилин, даючи перерву на час, поки він остаточно прохолоне. Готовність джему легко визначити за краплею: час знімати тоді, коли вона не розтікається по тарілці. Насамкінець смакоту розливають у стерилізовані банки і закручують. Перевертати банки не потрібно.
Бiсквіт і полуниці
Якщо хочете, щоб полуниці були як з грядки, але у випічці, готуйте желейно–полуничний торт за рецептом Марини Суржок з міста Сміла, що на Черкащині. Найперше треба підготувати ягоди. Півкілограма красивих полуниць переберіть, помийте і покладіть у глибоку каструлю, присипавши їх цукром (0,5 склянки). Повернетеся до них години через дві, коли вони почнуть пускати сік. А зараз — швидко готуємо бiсквітне тісто: добре розтираємо 3 яйця з цукровою пудрою (3 столові ложки) і додаємо до маси 2 склянки борошна. Велику круглу форму для випікання застилаємо пергаментним папером, виливаємо туди тісто і випікаємо бісквіт на помірному вогні. Виймаємо і кладемо в глибоку посудину, щоб охолонув. Тим часом готуємо крем: збиваємо 4 жовтки зі склянкою цукру, додаємо 4 столові ложки борошна і півсклянки молока, все знову старанно збиваємо вінчиком і варимо на помірному вогні до загустіння, постійно помішуючи. Вимикаємо вогонь і, додавши дрібку ванільного цукру, продовжуємо помішувати, щоб не утворилася шкірочка. Далі охолоджений крем виливаємо на охолоджений бісквіт. Ну а потім — черга за полуничками. Вони саме мають почати пускати сік. Тож рідину швиденько зливаємо, а ягоди викладаємо на крем. Із соку готуємо желе — додаємо по півсклянки води і цукру, сік половини лимона і доводимо до кипіння. У холодній кип’яченій воді замочуємо 10 г желатину, даємо йому розбухнути і розчиняємо в гарячому сиропі. Готове желе охолоджуємо і заливаємо торт так, щоб повністю покрити полуниці. Подавати на стіл це кулінарне диво можна відразу, як застигне желе.