Блокадний день

18.05.2012

Учора зранку депутати від опозиції блокували парламентську трибуну, а потому БЮТівці взагалі залишили залу Верховної Ради. «Не хочемо бути статистами, не хочемо приймати закони, які не виконуються», — пояснив колегам лідер фракції БЮТ Андрій Кожемякін. Та головна причина, каже він, — не виконана жодна з вимог, які були висунуті після нібито побиття Юлії Тимошенко в колонії під час її перевезення до лікарні. Кожемякін зачитав відкриту заяву до Генпрокурора Пшонки, в якій БЮТ вимагає «припинити аморальну та незаконну відеозйомку в лікарняній палаті» та в маніпуляційних, де проводяться процедури, й «притягнути до кримінальної відповідальності причетних до цього осіб». Також опозиція вимагає притягнути до кримінальної відповідальності посадовців Міністерства охорони здоров’я та пенітенціарної системи, які посприяли розповсюдженню у ЗМІ конфіденційної інформації про стан здоров’я Тимошенко. Кінцева вимога — звільнити екс–Прем’єрку з–під варти.

Можливо, найкращим для влади виходом iз ситуації було б, аби Тимошенко поїхала лікуватися за кордон, вважають деякі політологи. До речі, депутат Тарас Чорновіл запропонував Раді внести зміни до законодавства, щоб таким чином уможливити лікування певної категорії засуджених українців за кордоном. Така пропозиція викликала негативну реакцію. Наприклад, новий омбудсман Валерія Лутковська вважає, що це буде прямим порушенням Конституції України. «Засуджений перебуває під контролем держави, держава несе за нього повну відповідальність, у тому числі й за стан його здоров’я», — пояснила вона агенції УНІАН.

Тим часом на 21 травня заплановано судове засідання в Харкові у справі «ЄЕСУ», і захист Тимошенко просить перенести його, позаяк відповідачка перебуває на лікуванні. «На жаль, ми живемо в країні, де у відношенні до Тимошенко нема правосуддя, нема законів», — каже в інтерв’ю УНІАН адвокат екс–Прем’єра Сергій Власенко. Оцінка його така: «Молодий суддя Костянтин Садовський уже продемонстрував не зовсім коректне володіння нормами Кримінально–процесуального кодексу, а по–друге — повну свою упередженість у цій справі. Тому що буде відбуватися — невідомо».

 

А ТИМ ЧАСОМ

Віце–президент Європарламенту Яцек Протасевич, відповідальний за східну політику ЄС, має намір завтра зустрітися з Тимошенко у харківській лікарні, сповістило вчора Польське Радіо. «Я отримав підтвердження посла України у Брюсселі, що така зустріч буде можливою в суботу вранці», — повідомив пан Протасевич. У планах віце–президента також зустріч iз представниками української влади та опозиції.