Падіння на початку шляху

Падіння на початку шляху

Амбіційні плани Росії вийти на світовий ринок авіабудування можуть зазнати краху разом із надновим літаком Sukhoi Superjet–100 («Сухой суперджет–100»). У середу о 14:21 за місцевим часом під час демонстраційного польоту в Індонезії суперсучасний лайнер несподівано зник із радарів. Учора, майже через добу після пошуків, його уламки виявили на схилах недіючого вулкану Салак поблизу Джакарти — рятувальники помітили їх, облітаючи місцевість на гелікоптері. Корпус літака висить на майже вертикальному гірському схилі заввишки понад півтора кілометра й видається майже неушкодженим. За попередніми версіями, літак розбився об скелю в умовах поганої видимості. За словами речника фірми, яка в Індонезії представляє російського літакобудівника «Сухой», жоден із пасажирів та членів екіпажу не пережив авіакатастрофу. За останніми даними, на борту літака перебувало 47 осіб: окрім команди, — представники авіакомпаній та посольства Росії в Індонезії, бізнесових кіл і потенційних покупців цього літака, журналісти. Восьмеро загиблих — росіяни, решта — індонезійці, а також громадяни США, Франції та Італії.

Гуляли аж до рання, гуляли цілу ніч!

Гуляли аж до рання, гуляли цілу ніч!

«Я честно говоря не думала что это так может быть.. я ведь за мирный протест...п***ц...» Цю цитату з «Твіттера» Ксенії Собчак за останні два дні в інтернеті процитували сотні користувачів — із коментарями на ­кшталт: «Ну от, навіть найбільш наївні ідіотки нарешті прозріли». Напередодні інавгурації президента Путіна Собчак і справді вкотре написала у своєму блозі звернення до влади й опозиції, закликаючи перемагати «путінізм» не революціями, а переконанням. Проте потрапивши в «автозак» під час мирної прогулянки Москвою, навіть героїня світської хроніки переконалася: переконати російську владу у важливості прогресу й демократизації — неможливо.

Рік російської міфології

Рік російської міфології

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

8 травня 1938 року політбюро ЦК КП(б)У ухвалило рішення «Про складання нового українського правопису». Українська мова мала стати більш схожою на російську. Це був черговий (і не останній!) крок, спрямований проти т.зв. «українізації». Керована з Москви «контрукраїнізація» розпочалася одночасно з Голодомором. Першою її жертвою став нарком освіти Микола Скрипник (звільнений з посади, він ще кілька місяців намагався чинити опір, але 7 квітня 1933 р., коли на політбюро ЦК КП(б)У почалося обговорення його листа, залишив засідання й застрелився у своєму кабінеті). Перед тим на його місце було призначено Володимира Затонського, а першим заступником наркома — Андрія Хвилю, який уже 24 квітня 1933 р. надіслав до політбюро ЦК КП(б)У доповідну записку з питань мовознавства, в якій звинувачував Скрипника у сприянні буржуазно–націоналістичному підходу в питаннях створення української наукової термінології. Невдовзі журнал «Більшовик України» надрукував статтю Хвилі з красномовною назвою «Викорінити, знищити націоналістичне коріння на мовному фронті». Справа Петра І та Катерини ІІ опинилася в надійних більшовицьких руках.

Знову вибори?

Знову вибори?

Уже дві спроби створити правлячу коаліцію в обраному на позачергових виборах минулої неділі парламенті Греції виявилися марними. Спершу уряд намагався сформувати Антоніс Самарас — лідер партії «Нова демократія», яка набрала майже 20% голосів і має 108 парламентських місць. Для створення більшості з партнером по попередній коаліції, соціалістичною ПАСОК, «новим демократам» не вистачає лише трьох мандатів. Знайти стільки «тушок» переможцям виборів не вдалося, як і вмовити котрусь із менших парламентських сил приєднатися до коаліції повним складом — усі інші сили, що пройшли до законодавчого органу, виступають проти підтримуваного «НД» і ПАСОК плану виконання жорстких умов Євросоюзу, необхідних для надання Греції міжнародної фінансової допомоги.

Боги Олімпу — Лондону

Боги Олімпу — Лондону

Війни, кризи, неспокій — хоч би що відбувалося в світі, Олімпійські ігри мають відбуватися за розкладом. Тож поки в Афінах нервові грецькі парламентарії вчора вкотре марно намагалися сформувати коаліцію, у стародавній Олімпії, в атмосфері спокою й урочистості відбувалося традиційне священнодійство запалення Олімпійського вогню. Перед руїнами храму Гери, поряд зі стародавнім стадіоном, верховна жриця зловила промені вранішнього сонця у спеціальне параболічне дзеркало, підпаливши від цих священних іскор смолоскип, що вирушить до столиці цьогорічної, ХХХ Олімпіади — Лондона.

«Перемир’я» по–сирійськи

«Перемир’я» по–сирійськи

У багатостраждальній Сирії вчора о 7:50 пролунало одразу два потужних вибухи. Напад стався у ранкову годину пік у районі Казаз у столиці країни Дамаску, коли його мешканці йшли на роботу, а діти — в школу. За даними влади, в результаті теракту (а саме на неназваних терористів офіційний Дамаск покладає відповідальність за трагедію) загинуло 40 людей і щонайменше 170 зазнали поранень. На кадрах, які транслювали з місця інциденту державні телеканали Сирії, видно десятки обгорілих машин. Як повідомляє «Євроньюз», неподалік від місця події розташована штаб–квартира сирійської розвідки.

Спотворене Сонце

Спотворене Сонце

На поверхні Сонця утворилася група величезних плям, повідомляють науковці НАСА. Це означає, що найближчими днями слід очікувати сильних магнітних бур, які матимуть негативний вплив як на людське самопочуття, так і на функціонування систем супутникового та радіозв’язку, GPS–навігаторів тощо. І що ближче до полюсів, то ці перешкоди будуть сильнішими.

НОВИНИ ПЛЮС

НОВИНИ ПЛЮС

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Всі статті рубрики