Не спиться? Дивіться вистави

08.05.2012

Із 10 по 13 травня в Україні гастролюватимуть польські театри «Бюро подорожей» та «Театр снів». Вистави просто неба покажуть у Києві (площа під аркою Возз’єднання) та в Донецьку (парк Щербакова).

Гданський театр «Бюро Подорожей» минулої осені привозив в Україну футуристичну виставу за творами Станіслава Лема «Планета Лем». Цього разу поляки покажуть нам спектакль Carmen Funebre, створений 1994 року, що має політичний підтекст — вистава торкається проблем загострення етнічних конфліктів у Боснії. Готуючи цей проект, колектив Театру зустрічався з біженцями з колишньої Югославії, чиї розповіді лягли в основу універсальних метафор, що розкажуть про долю тих, хто змушений був залишити батьківщину. Вогонь, світлові ефекти, вражаюча музика — театр «Бюро Подорожей» обіцяє незабутнє видовище. Вистава Carmen Funebre — володар Першої відзнаки, Нагороди критиків та Нагороди Гамада в Единбурзі, а також Гран–прі Театрального фестивалю в Афінах.

«Театр Снів» везе до нас зовсім іншу за тональністю й тематикою виставу. «Кімната» режисера Зджіслава Гурського — це історія, що межує з реальністю й маренням, вона овіяна ореолом романтики і тугою за мріями, що не здійснилися.