Готуємо з Солькою

25.04.2012

Що для вас смакота? Тільки страви, які втамовують голод, приносять задоволення і покращують настрій? Якщо так, то автори щойно виданої книги «Солька і кухар Тара–пата» Оксана Лущевська і Лана Світанкова разом iз видавництвом «Грані–Т» переконані, що відчуття ваші спрацьовують лише відсотків на п’ять. Бо смакувати можна сонячний ранок, прогулянки, пригоди, сон, спілкування з домашніми і друзями, а ще — книги. Якщо до ваших рук потрапить «Солька...», зможете відчути смак родинного щастя: щонайменше, разом iз дітьми зможете приготувати страви, почитати цікаву повість, а принагідно у кінці ще записати нові рецепти — для цього спеціально відведені сторінки.

 

Про Оксану, Лану–Світлану і «Сольку...»

Причин не оминути увагою ново­друк кілька. По–перше, Оксана Лущевська, незважаючи на досить молодий вік (їй лише 30), — знана поетеса і дитяча письменниця. Вона лауреат конкурсів «Смолоскип», «Гранослов», «Витоки» та «Рукомесло». Випускниця філфаку Уманського педуніверситету, видала, зокрема, поетичну збірку «Візії», дитячий різдвяний детектив «Дивні химерики, або Таємниця старовинної скриньки», повість «Друзі за листуванням», є співавтором «Різдвяних повістей». (Про те, що ці книжки діти читають і слухають без примусу, знаю з власного досвіду).

Прізвище другої авторки книжки «Солька і кухар Тара–пата» — Лани Світанкової — знайоме меншому загалу. Втiм читачі «УМ» її точно знають: Лана — це Світлана Філатова, яка досить часто з’являлася з фаховими розповідями про страви і напої на сторінках «Смачного життя». Тому можна не сумніватися, що запропоновані Ланою рецепти вивірені авторкою.

Узяти до рук книжку любо всім, хто цінує гарне оформлення: це і якісний папір, і чудові малюнки Ольги Гаврилової. Щоправда, ціни на таке видання «кусаються». 85—100 гривень викласти за примірник «Сольки...» зможуть не всі. Але не сумуйте. Частину рецептів з книги ви зможете прочитати у нас.

Про київського кухаря і Соломію

Не думайте, що Солька, яку автори помістили у кулінарну історію, — вигадана істота, що має щось спільне із сіллю. Це дівчинка Соломія, яка долучається до приготування святкового застілля. Дівчинка випадково зустріла пана Тара–пату — київського кухаря, який спочатку працював у ресторанчику на Подолі, а потім у заможній родині, бо ресторанчик закрили. Тара–пата всі роки «варив, смажив, тушкував. Маринував, шпигував, запікав. Колотив, місив, виліплював. Сушив, в’ялив, консервував. Перчив, солив,солодив. Різав,краяв, шаткував. Поливав сметаною, соусом, глазур’ю».

Усього переліченого спектру кухарських справ на презентації книжки діти, які завітали у столичний ресторанчик «Борщ», не робили. Але вправно разом iз Ланою Світанковою (Оксана Лущевська зараз живе і навчається у США, у місті Пітсбурґ штату Пенсильванія) готували канапки з сиром і яйцем, молочні коктейлі та трав’яні чаї. А потім смакували всім цим та пригощали смакотою батьків. n

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>