Зі світу по дрібці

18.04.2012

Стандартного набору страв, що утворюють традиційну американську кухню, немає. Смачне життя цієї країни формувалося й продовжує формуватися під впливом соціально–політичних процесів. До казанка з наліпкою «американська кухня» вкладають свої інгредієнти італійці, японці, китайці, тайці, мексиканці, французи, турки, індуси і ще багато народу. Хтозна, може, через кiлька років в Америці однією з найпопулярніших страв стануть вареники — варто лише підприємливому українцю відкрити відповідну мережу фастфудів і провести вдалу маркетингову кампанію. Прив’язаність населення до того чи іншого раціону варіюється від штату до штату. На півдні Каліфорнії, де сильні мексиканські традиції, є багато фастфудів і ресторанчиків, що пропонують саме мексиканську їжу. Натомість такого мексиканського різноманіття немає в Нью–Йорку — там, як показував нам серіал «Друзі», полюбляють китайську їжу. У Саванні (штат Джорджія) смакують варенi креветки, краби, лобстери з кукурудзою та розтопленим маслом.

Утім є один базовий елемент, що об’єднує всю багатолику американську націю. Це — гамбургер, бургер, сендвіч. У класичному вигляді — шматок м’яса між двома шматками хліба з додаванням зелені, овочів, приправ і соусів. Вірність американців німецькому бутерброду здається вічною і незрадливою, тому вегетаріанці замінюють м’ясо соєвими продуктами, прихильники здорового способу життя використовують хліб із борошна грубого помолу та з додавання насіння чи горіхів, дієтологи ж радять замінити шкідливу просмажену свинину на ніжну курятину. «Тепер ти справжня американська дівчина — їси бургери і смажену картоплю», — жартувала мама мого хлопця, коли я наважилася нарешті під кінець своїх американських канікул замовити те, що їла здебiльшого в готельному ресторані. Здоровенний сендвіч — солідний шматок курятини, салат–латук, в’ялені помідори і тягучий солодкий соус теріякі посеред пухкої булки — важко було вкусити одним махом. Правило «розмір має значення» — особливість американської кухні, яке, проте, підтримують не всі американці (це стосується як страв, так і напоїв). Власне, багатогранний смак того теріякі–сендвіча змусив мене змінити ставлення до бургера, який ми звикли куштувати у «Макдональдзi»: ця страва може бути різною і не мати нічого спільного з нудною булкою з фастфуду, окрім форми. Знову ж таки, мій теріякі–бургер був репрезентантом американської поліетнічності: гамбургер — німецького походження, в’ялені помідори — італійського, теріякі–соус — із Японії. А походження картоплі фрі (американською French fries) загубилося десь у Західній Європі.

Популярним серед американців також є вживати багато рідини. За сніданком звичайну, а то і більшу чашку прийнято наповнювати по кілька разів. Якщо пити прохолодні газовані напої, то зазвичай зі стаканів medium чи large розмірів. Те саме з кавою, какао, капучино, мокачино «на винос». Прихильники здорового способу життя не обходяться без запасної пляшки води — не менше двох літрів на день. А ввечері можна себе побалувати пивом у пабі з друзями. І не вірте байкам, що пиво в Америці нікудишнє. Так — якщо говорити про Budweiser у пляшках. Ні — якщо про різномаїття світлого, темного, нефільтрованого пива, елю в кнайпах. Часто заклади пропонують свій власний продукт: ресторан у Лас–Вегасі мав у меню з десяток пивних позицій. А маленький паб у Нью–Йорку ніколи не забудеться через смак Captain Lawrence. Пити після цього наше, вітчизняне, вибачте, просто неможливо.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>