Кустуріца проти «Їжачка»

13.04.2012

Велике кіно прийшло у Трускавець позаминулого року – фестиваль «Золота пектораль» урочисто оголосив про своє бажання проводити тут щорічні огляди кіноновинок як українського, так і закордонного походження. Післясмак від тієї події мав відверто скептичний відтінок: мовляв, стартували-то ви красиво, а що далі? Час тоді, власне, як і зараз, для подібних мистецьких ініціатив був далеко не ідеальним. Третя «Золота пектораль» продовжує розвінчувати прогнози скептиків - фестиваль уже має свою історію, а його цьогорічна програма демонструє втішну якісну та кількісну динаміку.
«На попередньому етапі ми переглянули 203 фільми, - розповідає про подробиці відбору учасників  «Золотої пекторалі-2012» директор фестивалю Анастасія Широкова. – У трьох конкурсних категоріях – повний метр, короткий метр, документальне кіно – поки що заявлено 19 стрічок, для позаконкурсного показу відібрано 16 фільмів. Географія  цьогорічного фестивалю – це Україна, Польща, Росія, Сербія, Німеччина, Іспанія, Швеція та інші країни…»

Познайомившись з попередньою програмою фестивалю, вже зараз можна виокремити імовірних фаворитів «Золотої пекторалі-2012». Документальна картина російських кінематографістів «Балканська зірка», що розповідає про життя і творчість Еміра Кустуріци, «День – Рафаель» Іллі Хржановського, фільм-елегія про Беллу Ахмадуліну, «Вийшов їжачок з туману» - пошана Олесі Фокіної автору культового мультика про їжачка Юрія Норштейну… У категорії короткометражок заявлена дебютна картина актора київського Театру драми і комедії Дмитра Суржикова «Мама» з Адою Роговцевою у головній ролі.… Поза конкурсом покажуть стрічку співзасновника фестивалю Костянтина Стогнія «Фальшива історія», зняту під час експедиції до Південної Америки, де був знайдений наче б то будинок Гітлера. Стогній визнав, що, можливо, це з його боку  не дуже скромно демонструвати на фестивалі свою картину, але нагадав, що  минулого року показував  у Трускавці чорновий матеріал і тоді з нього взяли обіцянку у 2012-му привезти готовий фільм. (До речі, «Фальшиву історію» також надіслали до Канну і зараз  чекають вердикту експертів із Франції).

Фільмом, що відкриє «Золоту пектораль», буде, ймовірно, стрічка «Тарас Трясило» Петра Чардиніна, головні ролі у якій виконали Амвросій Бучма та Наталя Ужвій. Єдина копія картини, знятої у 1926 році,  зберігається у Франції. Зараз дирекція веде переговори про її показ на фестивалі у Трускавці. Можливо, вдасться домовитися через бартер – як розповів Стогній, французів зацікавили деякі матеріали, відзняті ним у Мексиці.

У програмі фестивалю також – конкурс синопсисів для молодих режисерів та сценаристів. Усі бажаючі можуть надсилати свої роботи на адресу оргкомітету (останній термін – 20 квітня), п’ять фіналістів запросять до Трускавця. 

Фестиваль триватиме з 16 по 20 травня.