Намазанки-виручалочки

04.04.2012
Намазанки-виручалочки

Дуже зручно, коли в холодильнику про запас на кілька днів стоїть баночка з якимось паштетом. І не обов’язково це має бути страва з м’яса. Поживні й корисні паштети, скажімо, з бобових.

Якщо завітаєте на Закарпаття, вас там обов’язково почастують паштетом із квасолі. Не хочете чекати, готуйте цю закуску у себе вдома. Вам знадобиться: 300 г квасолі, 3 головки ріпчастої цибулі, 80 мл олії, 3 зубчики часнику, за смаком мелений чорний перець та сіль. Як завжди, квасолю попередньо треба замочити, а потім зварити до готовності. Цибулю нашаткувати, половину обсмажити на олії до золотистого кольо­ру. Потім пропустити через м’ясорубку і сиру, й обсмажену цибулю разом iз квасолею. Далі масу посолити, приправити перцем, додати видавлений через прес часник, ретельно перемішати. Готовий паштет поставити в холодильник на годину, а потім можна викласти на тарілку гіркою і притрустити подрібненою петрушкою (кропом) або намастити на хліб.

До речі, цей класичний паштет iз квасолi можна зробити пікантним, якщо у готовий паштет додати подрібнені підсмажені волоські горіхи (100 г) та півчайної ложки лимонного соку (оцту). Щоправда, всю цибулю у цьому випадку треба підсмажити — щоб відчувався лише її солодкуватий присмак. Ще одне — паштет iз квасолі з горіхами перед вживанням рекомендують трохи прогріти.

Також можна приготувати паштет iз квасолі з морквою і яйцем. Для цього потрібно: 0,5 кілограма квасолі, 2­3 некруто зварених яйця, варені середні 3­4 морквини, 2 середні цибулини, 3­4 чайні ложки олії, сіль, перець за смаком. Квасолю, як завжди, попередньо замочуємо і варимо. Квасолю, моркву, цибулю пропускаємо через м’ясорубку (бажано двічі). Яйця розтираємо до однорідної маси, додаємо олію і спеції. Поєднуємо обидві маси, ретельно змішуємо.

Якщо хочете екзотичнішої намазанки, готуйте хумус iз турецького гороху (нуту). Його можна взяти з консервної банки або замочити й відварити сухий (200—250 г). Для приправи знадобляться: сік лимона, 3­4 столові ложки оливкової олії, 6 ч. л. перемелених кунжутних зернят, 3­4 зубчики часнику, півбанки консервованих маслин, сіль та перець. У блендері збиваємо спочатку сам нут, потім додаємо лимонний сік та олію — знову включаємо блендер. Далі вмішуються у масу перемелені кунжутні зернята, часник і сіль та перець. Насамкінець — маслини. Зверху хумус прикрасьте посіченою петрушкою та дрібкою паприки. Якщо у вас немає нуту, візьміть звичайний горох або квасолю.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>