НОВИНИ ПЛЮС

03.04.2012

Останнє полотно Леонардо — спішіть бачити

У Луврі до 24 червня експонуватимуть останню картину Леонардо да Вінчі «Свята Анна з Христом–немовлям». Над нею великий художник працював до самої своєї смерті у 1519 році. Це перша з’ява полотна перед публікою після її реставрації. Деякі спеціалісти, свідчить «Лента.ру», звинувачують реставраторів у не зовсім коректній роботі: полотно виявилося занадто яскравим — були використані сильні розчинники, які начебто занадто висвітлили картину. Скандал сягнув межі — і двоє іменитих реставраторів, які працювали над картиною Леонардо, вийшли зі складу луврського Міжнародного комітету з реставрації.

Музей вимагає повернути картини, зниклі в будівлі уряду

Днями за ініціативи Національного художнього музею України громадськість підписала звернення до Прем’єр–мінстра Миколи Азарова повернути чотири картини видатного імпресіоніста Миколи Глущенка, які зникли в будівлі уряду. Нагадаємо, картини музей надав для експонування в будівлі Кабміну в 2004 році, коли головою уряду був Віктор Янукович. У 2010 році картини зникли. Після того, як НХМУ опублікував відкритого листа з проханням повернути поцуплене, уряд «знайшов» два полотна, а ще два — «Дніпровські далі» та «Село біля річки» — виявилися підробкою. Уже рік, як уряд не віддає нам оригінали Глущенка і пропонує відверті фальшивки, обурюються музейники. Головний зберігач фондів НХМУ Юлія Литвинець каже, що «завгоспи» КМ наполягають на тому, що картини справжні і пропонують провести незалежну ексертизу коштом... Національного художнього музею. Утім навіть на фотографіях видно, наскільки відрізняються оригінали від тих підробок, що нині вивішено в будівлі уряду.

Міністр заспіває для святих отців

Міністр культури Михайло Кулиняк перейнявся пропозицією Президента заспівати на черговому засіданні Всеукраїнської ради церков, яку глава держави планує провести наприкінці літа «десь у Криму». Нагадаємо, під час останнього засідання ієрархів українських церков 21 березня Віктор Янукович сказав міністрові: «А ти ж, Михайле, щось нам заграєш чи заспіваєш?» Днями на запитання журналіста УНІАН Михайло Кулиняк відповів, що спеціального репертуару не готує, «але, думаю, це будуть українські пісні». «Раз Президент сказав — то так і буде, — каже з усією готовністю Кулиняк. — А яку пісню співати — залежить від настрою. У мене їх дуже багато в репертуарі, цих пісень, щось знайдемо».

Михайло Кулиняк закінчив свого часу Київську консерваторію за фахом «скрипка». Минулого року на церемонії вручення премії «Телетріумф» він зіграв на скрипці, затиснувши смичок між колінами. Чи ж зуміє так само вишукано й заспівати перед священнослужителями?

КМДА збирає гроші на Центр сучасного мистецтва

Центр сучасного мистецтва, який мусить постати на Володимирському спуску, 2, зацікавив уже чотирьох інвесторів. Про це заявила начальник головного управління культури КМДА Світлана Зоріна під час першого Київського інвестиційного форуму. За задумом, це буде дворівнева будівля на 12 тис. кв. метрів, з яких 5 тисяч буде відведено під 16 експозиційних залів. Ділянку площею в 2,1 гектара, на якій розташується ЦСМ, уже виведено з паркової зони і закріплено за управлінням культури КМДА. Передпроектну підготовку проводить німецька фірма, яка мусить закінчити роботу до кінця року, інформує Зоріна. Будівельні роботи почнуться, за планом, у 2013–му. Вартість проекту оцінено в 130 млн. доларів.