Лазанья, нагадаємо, страва італійської кухні. Втім пластини для неї, у класичному варіанті, — борошняні. Тому лазанью не назвеш малокалорійною. Але їх можна замінити... капустяним листям і тоді відчуєте новий смак, а калорій буде значно менше.
Отже, для приготування капустяної лазаньї потрібні: 6–9 листків молодої білокачанної капусти, 600 г фаршу (найкраще асорті свинина + яловичина), 150—200 г печериць, 4 помідори, 1 середня цибулина, 2 зубки часнику, 150—200 г твердого сиру, зелень петрушки, рослинна або оливкова олія для смаження, сіль, перець мелений. Для молочного соусу: маленька цибулина, 3 столові ложки борошна, 700—800 мл молока, вершкове масло, сіль, мелений перець.
Капустяні листки треба вимити й відварити в киплячій підсоленій воді 2–3 хвилини до м’якості. Відкинути на друшляк, щоб стекла рідина. Тим часом готуємо все для начинки. Миємо помідори, на кожному ножем робимо хрестоподібний надріз, опускаємо в киплячу воду на хвилину, а потім знімаємо шкірку. Ріжемо великими кубиками. Подрібнюємо часник, дрібно нарізаємо цибулю та зелень, гриби — часточками. Спочатку будемо робити томатний соус. У розігріту з рослинною або оливковою олією сковороду викладаємо спочатку цибулю і обсмажуємо її до м’якості. Додаємо половину часнику й обсмажуємо разом буквально 30—40 секунд. На черзі — помідори. Усе перемішуємо і доводимо до кипіння, потім зменшуємо вогонь до мінімального. Готуємо 20—30 хвилин, періодично помішуючи (можна прикрити кришкою). На другій сковороді розігріваємо невелику кількість рослинної олії і обсмажуємо фарш. Паралельно обсмажуємо гриби. Усе поєднуємо у сковорідці з томатним соусом. Солимо, перчимо за смаком, додаємо зелень і добре перемішуємо.
А тепер готуємо молочний соус. У сковороді розтопимо трохи вершкового масла або нагріємо 2 столові ложки рослинної олії, покладемо дрібно порізану цибулю і обсмажимо до м’якості. Додамо 3 столові ложки борошна, перемішаємо. Постійно помішуючи, вливаємо молоко. Доводимо соус до кипіння і готуємо ще кілька хвилин, поки соус не набуде бажаної консистенції. Насамкінець за смаком солимо і перчимо. Зверху кладемо шматочок вершкового масла, щоб на поверхні соусу не утворювалася плівка.
Врешті–решт, формуємо капустяну лазанью. Дно і стінки форми злегка змащуємо олією. У форму кладемо кілька капустяних листків так, щоб закривали дно. Листя капусти змащуємо невеликою кількістю молочного соусу. Потім викладаємо половину м’ясної начинки. Злегка посипаємо тертим сиром і змащуємо частиною молочного соусу. Накриваємо капустяними листками, знову змащуємо соусом, викладаємо рештки начинки, знову посипаємо сиром і змащуємо соусом. Останній шар — капустяне листя, змащене молочним соусом. Запікаємо страву 40—50 хвилин при температурі 180 градусів. За 5—10 хвилин до готовності посипаємо поверхню запіканки–лазаньї тертим сиром.