Грузинські па в Києві

28.03.2012
Грузинські па в Києві

Ніна Ананіашвілі у Києвi.

Після кількаденних урочистостей iз приводу 30–річчя своєї кар’єри на сцені, що гучно пройшли у столиці Грузії, Ніна Ананіашвілі з трупою Тбіліського театру опери та балету позавчора танцювала в Києві. Незважаючи на свої 49 років, зірка продовжує вражати балетними партіями і пластикою. Нині художній керівник балетної трупи Тбілiського театру опери та балету, Ніна Ананіашвілі свого часу була примою російського Большого театру, виступала у трупі Королівського Лондонського балету (Ковент–Гарден), працювала зі знаменитим британським хореографом Кеннетом Макмілланом, як запрошена солістка танцювала в Римській опері й на сценi «Ла Скала».

Грузинський театр привіз у Київ чотири одноактові прем’єри всесвітньо відомих хореографів: Duo Concertant Джорджа Баланчіна, Falling Angels Їржі Кіліана, «Принади маньєризму» Олексія Ратманского та «Сагалобелі» Юрія Посохова. Усі постановки різних стилів об’єднали відсутність декорацій на сцені, гра світла та силуетів і високий професіоналізм балетної трупи.

Вечір балету Ніни Ананіашвілі — перший iз низки заходів, запланованих посольством Грузії в Україні, якi приурочено до 20–рiччя встановлення дипломатичних стосунків між нашими країнами. Меценатом заходу став Дмитро Андрієвський, який ще у 2006 році фінансував виставку картин Ніко Піросмані в Національному художньому музеї України, а у 2007–му — відкриття у Києві пам’ятника поету Шота Руставелі.

Ніна Ананіашвілі вже була на балетному фестивалі у Донецьку, але Київ відвідала вперше. На прес–конференції тендітна, по–дитячому відкрита, без жодних ознак «зіркової» хвороби артистка ініціювала проведення двосторонніх україно–грузинських місячних шкіл для талановитих молодих танцівників балету. Втіленню фінансово затратної ідеї, напевно, можуть посприяти і надійні тили та зв’язки знаної балерини: чоловік Ніни Ананіашвілі — міністр закордонних справ Грузії Григол Вашадзе, а кум — президент Михаїл Саакашвілі. Як зазначила танцівниця, «стосовно фінансування балету в Грузії у мене є 100–відсоткова державна підтримка».