Одне з головних завдань батьків — смачно і корисно нагодувати дитину. Більшість дорослих знає, що це ой як непросто. Марина Суржок, креативний директор поліграфічної фірми з міста Сміла, що на Черкащині, «за сумісництвом» мама восьмирічного Тимка, радить до цього питання підходити креативно. Жінка впевнена: якщо мати терпіння і час та проявити фантазію — дитина залишить тарілку порожньою і буде задоволена.
І перетворився гарбуз на смачну їжу...
Головне, коли готуєш дитині, — це свіжі продукти, побільше овочів та фруктів, поменше жиру та гострого. Далі... згадуємо казки. Приміром, про Попелюшку. І готуємо гарбузову запіканку з яєчним суфле «Попелюшка». Отож поріжте півкілограма гарбуза на кубики, відваріть до напівготовності, викладіть на змащену маслом форму. Окремо приготуйте кляр iз сметани та борошна (по 3 столові ложки), цукру (4 столові ложки), 2 яєць, дрiбки ваніліну. Збийте все міксером. Гарбуз присипте родзинками, залийте кляром, притрусіть горіхами та цукром і запечіть до золотистого кольору. Повірте, дитині сподобається така страва. До речі, перед прриготуванням чи у процесі їжі обов’язково розкажіть дитині, на що може перетворюватися гарбуз у казці. Ще — про те, що в Австрії, скажімо, з гарбуза можуть зробити все — від бісквітів до косметики. Бо у ньому багато різних мікроелементів, зокрема заліза та вітамінів.
Якщо часу на приготування гарбузової запіканки не вистачає, просто запечіть у духовці шматочки гарбуза, поливши їх розтопленим маслом і притрусивши корицею, цукром і товченими волоськими горіхами. «Пузатий гарбуз» — це той, що запечений у горщику. Шматочки овоча потрібно пересипати ваніллю і цукром, залишити на кільки хвилин, щоб вони просочилися солодким. Потім скласти у змащені маслом порційні горщики, залити вершками і поставити десь на годину в духовку. Аромат — не передати. На стіл «Пузатого гарбуза» краще подавати вже охолодженим.
Усім відомо, що діти люблять коктейлі. Щоб приготувати коктейль «Білосніжка», потрібно взяти склянку малинового соку, 3 склянки кип’яченого молока та 3 столові ложки цукру. Усе змішати у блендерi, давати охолодженим. До коктейлю можна додати ягідки малини або вишні без кісточок, свіжі чи заморожені. До речі, дієтологи кажуть, що заморожені овочі–фрукти зберігають у собі максимум вітамінів, отож за можливості сміливо використовуйте їх у своїх кулінарних студіях.
Коктейль «Бананова фантазія» — це банан, 0,5 склянки мультифруктового соку, столова ложка малинового сиропу, 100 грамів морозива. Подрібнити банан у блендері. Потім разом з бананом збити сік і сироп. Морозиво викласти в келих кульками та залити банановою сумішшю. Зверху коктейль можна прикрасити збитими вершками.
Восьминіжка зі спагеті та м’ясних кульок
Запіканкою нагодувати дитину чи напоїти коктейлем може кожен, скажете ви. Втім і звичайнісінький суп можна зробити для малюка привабливим. Наприклад, зготуємо «Восьминіжку». На 300 г фаршу (краще асорті) потрібні невеликі цибулина, перчина і морквина, чотири середні картоплини, спагеті, зелена цибуля, кріп (петрушка), сіль, перець, лавровий лист, ложка розтопленого вершкового масла і сметана. Варити супчик будемо з картоплі, моркви, цибульки. До фаршу (м’ясо бажано двічі пропустити через м’ясорубку) додайте білок яйця, посоліть і поперчіть, сформуйте кульки і проткніть їх переламаними на три частини спагеті. Коли овочі будуть майже готові, вкиньте ці «восьминіжки» у суп, а разом iз ними і вирізані з болгарського перцю і моркви морські зірки. Коли страва готова, додайте зелень і подавайте до столу зі сметаною.
Для дітей дуже корисні страви з печінки, які більшість дівчаток та хлопчиків не дуже шанують. Марина Суржок переконує, що «Печінкові котлетки для маленьких гурманів» сподобаються всім. Для таких котлеток потрібно 300 г телячої печінки, цибулина, яблуко, 300г селери, 2 столові ложки розтопленого вершкового масла, сушений майоран, чайна ложка солодкої скандинавської гірчиці, дві ложки крохмалю, сіль. Спочатку печінку замочують у молоці на півгодини, очищають від плівки, нарізають та подрібнюють у блендері. Дрібно натирають селеру, яблуко, цибулю. Яйце збивають iз крохмалем, змішують iз фаршем та рештою інгредієнтів. Смажити котлетки краще на спеціальній сковорідці для оладків. Подавати з картопляним пюре.
Будь–що, що ви вважатимете за потрібне приготувати дитині — тушковані на пару овочі, варені яйця, відварене м’ясо, сир із зеленню, сметаною і спеціями — можна викласти і прикрасити так оригінально, що дитина незчується, як усе це з’їсть з особливим задоволенням, переконана пані Марина. Особливо благодатний ґрунт для оформлення — різні салати. Наприклад, «Тигреня». Для його приготування знадобиться 2 відварені чи запечені в духовці картоплини і одна морквина, 2 цибулини, 200—300 г відвареного курячого філе, 1–2 не дуже кислих яблука, сметана, 4 варенi яйця. Усім цим на тарілці будемо викладати голову тигреняти спочатку шарами, знизу доверху, у такій послідовності: натерта картопля, потім яблука, обсмажена до золотистого кольору цибуля, шматочки відвареного курячого філе, подрібнені яйця. Кожен шар змащуємо сметаною. Далі викладаємо терту моркву і формуємо мордочку за допомогою вареного яйця, маслин, шинки.
Будиночок iз сирним дахом
І все ж таки діти найбільше люблять солодощі та випічку, які необов’язково некорисні. Ранковий кекс–сметанник діти назвали по–своєму — «Просто ням–ням!». Для його приготування знадобляться: яйце, 70 г цукру, 60 г колотого мигдалю, 60 г рослинної олії (найкраще оливкової), 70 г сметани, чайна ложка кориці, 100 г борошна, дрібка солі, 3,5 г розпушувача для тіста. Яйця збийте з цукром, потроху додаючи олію (можна її замінити традиційним для випічки вершковим маслом, його, розм’якшене, найкраще спочатку розтерти з цукром), корицю, половину борошна, розпушувач, сіль, горіхи, сметану, решту борошна. Тісто повинно набути консистенції дуже густої сметани. Викладіть його у формочки і випікайте в духовці при температурі близько 200 градусів 30—40 хвилин (готовність перевіряйте зубочисткою).
Дуже легко готується торт «Банановий будиночок». Власне, його залюбки можуть приготувати і самі діти, принаймні взяти активну участь у кулінарному процесі. Найперше, запасіться печивом «До кави» або будь–яким негалетним печивом квадратної форми (потрібно 18 штук), якомога більшим бананом (це для нього будуватиметься хатка), 50 г вершкового масла, 200 г домашнього сиру, 400 г домашньої сметани, 400 г цукру, ваніллю, какао. Печиво треба викласти в три ряди на великому підносі. Змішати сир iз цукром, сметаною, ваніллю і змастити підготовленою масою викладені печенини. Потім на середній ряд печива покласти банан, бокові ряди печива підняти, сформувавши таким чином будиночок. Залишками сиркової маси змастити верх будиночка. Далі приготувати шоколадну глазур: змішати по 3 столові ложки какао, цукру та сметани, довести до кипіння, додати масло. Змастити нею верх торта. Із шоколадних цукерок, нарізаних тонкими пластинками, зробити вікна та димар.
За обіднім столом можна пограти з дитиною у «Хрестики–нулики», спікши попередньо запашний дріжджовий пиріг iз такою назвою. Для тіста потрібно: 50 г дріжджів, 8 столових ложок цукру, 0,5 л теплого молока, дрібку солі, 2 літрові банки борошна, яйце, 50 г масла, 100 г олії, ванілін. Дріжджі треба розтерти з 4 ложками цукру, додати молоко, посолити, додати одну літрову банку борошна, перемішати і поставити, нехай підходить. Коли тісто збільшиться удвічі, додати решту складників і знову почекати, щоб підійшло. Тим часом готуємо начинку: розтираємо з цукром яйце, додаємо вершковий сир та родзинки (можна взяти абрикосове, яблучне чи сливове повидло, чи розтертий мак iз подрібненими свіжими яблуками, корицею і цукром). Потім більшу частину тіста треба викласти на змащене деко, покрити начинкою, поверх сформувати з качалочок тіста сітку («поле» для «хрестиків–нуликів»), змазати за допомогою пензля збитим яйцем, і коли трошки підійде — поставити в помірно нагріту духовку. Випікати до готовності при середній температурі.
Пам’ятайте, на кухні не варто бути аж занадто серйозним — фантазуйте, експериментуйте, створюйте: дітям це подобається!