Апельсиновий рай

14.03.2012

Із приходом весни у декого з господинь уже вичерпалися консервовані запаси. А часом так хочеться чаю з варенням!.. Якщо ви не прихильник магазинної продукції, можете приготувати свою — з апельсинів. До речі, найкращі ці фрукти з листопада по травень, а найароматніші — привезені з Іспанії, Марокко і Тунісу. Неперевершені, кажуть, сицилійські апельсини.

Із приготуванням цього варення доведеться повозитися. Спочатку апельсини треба замочити у холодній воді на добу або і дві, щоб розмокла шкірка. Потім воду злити й апельсини промити. Далі треба помістити плоди у каструлю з товстим дном, залити холодною водою, щоб вона ледь покривала апельсини, і на малому вогні довести до кипіння. Зменшити вогонь до мінімуму, нещільно накрити кришкою і варити 3–4 години, періодично помішуючи. Упродовж цього часу вода не повинна кипіти; якщо треба, її дуже малими дозами доливають. Коли апельсини стануть зовсім м’якими, їх виймають і охолоджують. Ріжуть кожен начетверо, виймають кісточки і грубі внутрішні перетинки, а потім кожну частинку — на часточки поперек, завтовшки приблизно 1 см. Обов’язково зважують усі часточки і знову повертають їх у посудину, в якій варилися апельсини, і засипають цукром (дві третини від цієї маси). Посудину знову ставлять на малий вогонь і, постійно помішуючи варення, щоб якомога швидше розчинився цукор, доводять до кипіння. На дуже малому вогні варять близько 30 хвилин. У результаті варення повинне бути дуже густим і темним. Після того як протягом 5 хвилин варення трохи охолоне, його розкладають у стерилізовані банки і закручують.

До речі, на замітку турботливим мамам. Щоб не давати дітям желе з хімічними барвниками, робіть цей улюблений десерт малюків з апельсинового соку (якщо, звичайно, на нього немає алергії). На 500 мл фрешу потрібна пачечка харчового желатину (10 г) та 2–3 чайні ложки цукру. Желатин замочити у невеликій кількості соку. В посудину з рештою фрешу додати цукор, поставити її на вогонь і, помішуючи, довести рідину до кипіння (але не кип’ятити). Поєднати обидві частини соку, перемішувати, допоки повністю не розчиниться желатин. Перелити у склянки. Коли рідина охолоне, поставити у холодильник на двi години. І — смачного!

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>