Пироги для схуднення

14.03.2012

Щоб їжа добре засвоювалася, харчуватися неодмінно треба з гарним настроєм. Навіть якщо здається, що є проблеми з зайвою вагою, не варто зовсім відмовлятися від випічки. Просто вона має бути максимально корисною і їсти смаколики треба в міру.

 

Або дорого, або ощадливо

Якби хто пробував вибудувати рейтинг корисної випічки, то на перше місце неодмінно претендував би несолодкий пиріг iз кабачків і вершкового сиру, який готують без жодної ложки борошна. Хоч і не осінь зараз на вулиці, основний інгредієнт — 1,5 кг молодих кабачків можна купити у будь–якому супермаркеті кожного великого міста. Ще з магазинних полиць (чи на ринку) треба взяти по пучку зеленої цибулі та м’яти, нежирний вершковий сир (300 г) та твердий (найкраще пармезан, 200 г). Усе інше — дрібниці: 3 яйця, 1 столова ложка вершкового масла, 2 — оливкової олії, 4 — вершків, 2 зубки часнику, дещиця сухого орегано, сіль та перець.

Спочатку треба нарізати кабачки уздовж навпіл, а потім півкружальцями завтовшки з півсантиметра. Покришити цибулю та м’яту. У глибокій сковорідці розігріти вершкове масло, додати подрібнений часник, цибулю, м’яту й орегано. Перемішати і буквально через хвилину класти кабачки. Усе залити гарячою кип’яченою водою (200 мл), накрити кришкою і на маленькому вогні тушкувати 15—20 хвилин. Потім вийняти половину кабачків і розім’яти їх товкачкою разом iз перетертим через сито вершковим сиром, додати вершки, яйця і вимішати. Покласти у масу другу частину кабачків, 120 г натертого твердого сиру, посолити, поперчити. Форму змастити вершковим маслом, присипати борошном, викласти кабачкову масу, поверх присипати залишками натертого твердого сиру, скропити оливковою олією і випікати у розігрітій до 180—190 градусів духовці 35—40 хвилин.

Якщо вам більше підходить ощадлива випічка, готуйте пиріг iз вишнями на одному яйці. Знадобиться 200 г консервованих вишень без кісточок, 30 г м’якого вершкового масла, 50—100 г цукру, 280 г борошна (найкраще з висівками), 250 г молока, 1 яйце, половина чайної ложки соди, погашеної оцтом.

Найперше — на друшляк викладіть вишні. Коли стечуть, iще додатково їх відтисніть і кілька разів добре промокніть паперовими серветками, щоб максимально вибрати з них вологу. Щедро обсипте борошном (додатковим) і перемішайте. Щоб зготувати тісто, спочатку посічіть у цукрові масло і ретельно його розітріть. Додайте яйце і продовжуйте розтирати. Всипте борошно, влийте молоко, вимішайте. Додайте погашену оцтом соду, ретельно розмішайте. І нарешті — кладіть вишні. Добре вимішану досить густу масу (вишні ще віддадуть трохи своєї вологи) викладайте у змащену маслом і обсипану борошном форму, випікайте при температурі 180—190 градусів.

І смак, і запах

Мало кому не подобаються у випічці яблука. Головне — щоб їх було більше, ніж тіста. Отже, яблучний пиріг, для начинки якого знадобиться 1 кг корисних плодів. Для тіста потрібно: 250 г борошна, 150 г вершкового масла, по 50 г сметани та цукру, 1 яєчний жовток, сік половини лимона. Усе це треба змішати і розділити вимішане пісочне тісто на три рівні частини. Одну рівномірно викласти у форму, змащену маслом та посипану борошном. Другою обкласти внутрішні стінки форми. Всередину покласти збризнуті ромом невеликі часточки яблук, змішані з родзинками та борошном (по 50 г) і цукром (100—150 г). Накрити яблука тонким шаром улюбленого фруктового повидла, а зверху — пласт з третьої частини тіста. Потім пиріг щедро змащують збитим яйцем і посипають меленим мигдалем з цукром (по 50 г). Випікають при середній температурі 40—45 хвилин.

Вам може не подобатися запах моркви, якщо її у страві багато. Тоді печіть морквяний пиріг з апельсиновим смаком. Щоб його приготувати, спочатку треба почистити 1 кг сонячного коренеплоду, нарізати великими шматками і півгодини варити на пару (щоб зберегти якомога більше вітамінів). Потім у блендері зробити з моркви пюре, додавши свіжовижатий сік одного апельсина. Далі потрібно порубати ножем 75 г вершкового масла з борошном (150 г) і, додаючи трохи холодної води, 2–3 столові ложки, замісити круте тісто. Змастити форму маслом і викласти в неї рівномірно розподілене тісто, густо поколоти його виделкою і поставити на 30 хвилин у холодильник. Тим часом збити 4 яйця з 80 г цукру (найкраще коричневого), продовжуючи збивати, додати 375 мл 35–процентних вершків. Потім вмішати у яєчно–вершкову масу морквяне пюре та дрібно натерту цедру апельсина. Насамкінець вийняти форму з тістом iз холодильника, викласти туди морквяну масу, зверху посипати дрібними кубиками вершкого масла (усього 20—30 г) і випікати у розігрітій до 180—190 градусів духовці 35—40 хвилин.

Два в одному

Зовсім без борошна готується тісто для маково–мигдального пирога. Натомість знадобляться: 120 г вершкового масла, 4 яйця, 140 г цукру, 120 г почищеного меленого мигдалю, 150 г меленого маку, трохи розпушувача для тіста. Спочатку треба змішати цукор і розпушувач тіста, розтерти з ними м’яке масло. Продовжуючи розтирати, додати жовтки яєць, мигдаль та мак. Збити у круту піну білки і ввести у них маково–мигдальну масу. Тісто викласти у змащену маслом і притрушену борошном форму, випікати при середній температурі.

Напевно, здивуєте багатьох, якщо спечете торт iз квасолевого пюре, який преспокійно можна глазурувати, за бажанням, шоколадом. Отже, для тіста знадобляться: 250 г квасолі, 2 яйця, 140 г цукру, 1 столова ложка рому, натерта цедра лимона, 20 г какао, 30 г мелених волоських горіхів, 2 столові ложки панірувальних сухарів та половина пачки розпушувача тіста. З квасолею чинимо, як завжди: замочуємо на 5—6 годин і відварюємо у трохи підсоленій воді. Перетираємо через сито. Збиваємо яйця з цукром, допоки не утвориться піна, вводимо квасолеве пюре, додаємо інші інгредієнти. Вимішане тісто викладаємо у змащену маслом і посипану борошном форму. Випікати при середній температурі. Коли корж охолоне, розрізати його надвоє уздовж, начинити абрикосовим чи вишневим варенням і покрити шоколадною глазур’ю. (Розтопити на водяній бані 100 г шоколаду з 20—30 г кип’яченої води та 50—70 г вершкового масла).

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>