«Білі» проти залізних

02.03.2012
«Білі» проти залізних

Антипутiнська кампанiя на Краснiй площi в Москвi. (Фото Рейтер.)

4 березня, у неділю, в Росії відбудуться президентські вибори, результат яких передбачуваний і зрозумілий. Володимир Путін отримає свій перший строк третього президентства. З огляду на відсутність реальної йому альтернативи та на дані соціологічних замірів, чекати другого туру не варто. Можливо, другий тур трохи б пригасив бурхливі настрої росіян, багато з яких — звісно, це мешканці найбільших міст країни — готові у понеділок вийти на акції протесту. У соціальних мережах, які стали головним організатором невдоволених, зараз обговорюють одне питання: «Що робити 5 березня?»

 

Другим не будеш?

Отже, Путін не подарує президентським перегонам навіть такої інтриги, як другий тур. За даними Всеросійського центру опитування громадської думки (як би не ставилися критики до вислідів цієї інституції, але пропорції симпатій виборців навіть за цими даними зрозумілі), до фіналу кампанії незаперечним лідером дійшов таки діючий прем’єр–міністр. Його рейтинг — 53,5 відсотка голосів опитаних. Розрив між Путіним та іншими чотирма претендентами настільки значний, що не дає навіть приблизних підстав всерйоз обговорювати можливість другого кола виборів.

Лідер комуністів Геннадій Зюганов та очільник ЛДПР Володимир Жириновський мають аж на 43—45% підтримки менше. Вони «крутяться» в районі десяти відсотків і якщо й мають шанс 4 березня зібрати більше, то хіба що якісь крихти, кажуть соціологи. Зрештою, і перший, і другий — знайомі росіянам політичні обличчя, вони у великій грі задіяні десятиліттями, обидва не пропустили жодних президентських виборів як пошуковувачі найвищої посади держави. Іншими словами, Зюганов та Жириновський набридли у ролі «відтінювачів» Путіна не менше, ніж сам Володимир Володимирович. «Таких не беруть в космонавти».

Дещо дивує, якщо дивитися з Києва, низький передвиборчий рейтинг мультимільйонера, власника «Норильського нікеля» та мережі впливових бізнесів у Росії 46–річного Михайла Прохорова. Багатий, розумний, інтелігентний, прогресивно мислячий, налаштований на зміни, має підтримку в колах творчої інтелігенції... Ну навіть зріст — 2 м 04 см. А рейтинг — усього «п’ятірка» за стобальною шкалою. На сайті шахового чемпіона та одного з чільників демоб’єднання «Солідарність» Гаррі Каспарова (який, до речі, теж підтримує Прохорова) згадується інша соціологія — понад 8 відсотків. Проте це далеко не той результат, який влаштував би амбітного кандидата. Дивлячись на список претендентів у президенти, росіяни кажуть, що тут зібралися всі епохи країни: Зюганов — минуле, Путін — сьогодення, Прохоров — майбутнє. Але майбутнє — далеко, а Путін — тут і зараз, отож російське «сьогодення» тягнутиметься ще чотири роки.

Навіть якщо другий тур, попри волю «чарівника» Чурова (голову ЦВК РФ) відбудеться, росіяни налаштовані не вірити результатам виборів. «Опозиція вже сьогодні вважає, що існують деякі фактори, що ніяк не легітимізують ці вибори, — розмірковує редактор «Еха Москви» Олексій Венедиктов. — Вони вважають, що не всі претенденти були допущені до виборів — Лимонов, Івашов, Явлінський. Другий фактор — опозиція говорить про те — і вона має рацію, — що допуск до федеральних медіа був нерівним. Але найважливіше у мітинговій історії — це підрахунок голосів. Якщо в Москві, Санкт–Петербурзі, Єкатеринбурзі, Красноярську та інших великих містах завдяки великій кількості спостерігачів обстановка буде чесна і опозиція це визнає, то мітингові пристрасті підуть на спад».

Московський Майдан?

80—100–тисячні мітинги регулярно збираються в Москві та Петербурзі після нечесних, на думку багатьох росіян, останніх виборів у Держдуму. І сьогодні ці форварди протестного руху готуються до Майдану. Щонайменше — до продовження вуличних протестів.

Крім білих стрічок — символу спротиву — особливо радикально налаштовані громадяни готують і намети. За «помаранчевим» київським зразком. Наприклад, група «Прорив» позавчора пробувала роздавати намети майбутнім «протестантам», однак її акцію згорнули правоохоронці за підтримки прокремлівської молодіжної організації «Наші» (в народі — «путінюгенд»).

«5 березня о 22.00 після акцій на Луб’янці та Манежній площі ми пропонуємо разом вийти до Кремля й оточити його Білим кільцем за чесні вибори, — йдеться на сайті «Прориву». — Ми підійдемо ближче, візьмемося за руки і не підемо, доки не будуть призначені перевибори парламенту та президента». Подібні настрої ширяться серед інтернет–користувачів Москви уже тиждень. Столична влада оперативно зреагувала на них — заборонила мітинги і на Манежній, і на Луб’янці. Натомість ці чільні площі російської столиці було віддано «Нашим».

Мер міста Сергій Собянін в інтерв’ю «Комсомольській правді» запевнив: наметових містечок у Москві не буде. «Ми надали майданчики, щоб (люди могли) висловитися, — каже він. — Але Майдану точно не буде. Ніяких наметів у місті ми розбивати не дамо». На думку градоначальника, якщо «мітингуючі вийдуть на вулиці, то... перекриють рух», і це заважатиме життю столиці. Натомість він пропонує «облаштувати московський Гайд–парк — спеціальний майданчик, який нікому не заважатиме», але «не в знакових місцях Москви».

Привид Майдану шугає і в уяві Путіна. Нещодавно, виступаючи перед своїми прихильниками, претендент №1 заявив: «Ті, про яких ви сказали (йдеться про вуличну опозицію. — Ред.), готові навіть самі принести когось у жертву і звинуватити в цьому владу. Точно вам кажу. Це мені відомо». Політичні оглядачі сприйняли ці слова як натяк на можливі провокації у ході (чи після) виборів 4 березня. «Опозиція шукає «сакральну жертву», щоб її «грохнути» і звинуватити в тому владу. Така думка кандидата в президенти і чинного прем’єра мусить сприйматися більш ніж серйозно, тому що Путін говорив фактично про підготовку злочину — вбивства... Отож його слова можна сприйняти як анонс будь–яких майбутніх безладів, за яких влада умиває руки, а вину за ті злочини завбачливо перекладає на опозицію», — пише у своєму блозі на сайті «Еха Москви» відомий і в Україні оглядач Матвій Ганапольський.

Принаймнi спокійного 5 березня ніхто в Росії не чекає...

 

Рейтинги кандидатів у президенти РФ

Володимир Путін, прем’єр–міністр 53,5%

Геннадій Зюганов, лідер Компартії РФ 10,8%

Володимир Жириновський, голова Ліберально–демократичної партії 8,9%

Михайло Прохоров, бізнесмен 5,6%

Сергій Миронов, лідер партії «Справедлива Росія» 4,3%

*Дослідження проведене ВЦИОМ (Всеросійський центр дослідження громадської думки) минулого тижня. Статистична похибка — 3,4%

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>